Wonen zonder aardgas

In 2050 geen aardgas meer gebruiken: daar gaan we voor in Veldhoven! We willen alle gebouwen in Veldhoven dan duurzaam verwarmen. Dat is beter voor het klimaat en u woont dan comfortabeler en gezonder. Aan deze warmtetransitie werken we samen!

Hoe we dit de komende jaren doen, staat in de Transitievisie Warmte. De gemeenteraad stelde deze visie op 21 december 2021 vast. Op het plaatje hieronder leest u de belangrijkste punten uit deze visie (links). Er staat ook in wat u zelf kunt doen (rechts).Infographic Onze route naar een aardgasvrij Veldhoven (PDF, 1.4 MB)

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave. 

Aanleiding

De meeste huishoudens gebruiken nog aardgas. Voor verwarming, warm water en om te koken. Vaak is dit zelfs de helft van het totale energieverbruik. Maar aardgas is een fossiele brandstof. Als je het gebruikt komt er veel CO2 vrij. Dat is slecht voor het klimaat. Stoppen met aardgas is daarom een van de belangrijkste stappen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Samen met inwoners

Veel inwoners gaan iets merken van de warmtetransitie. We hebben elkaar ook nodig om de overgang te laten lukken. Daarom informeerden en betrokken we inwoners al bij het maken van de Transitievisie. Als we de komende jaren echt beginnen, wordt dat nog belangrijker. We voorspellen veel informatieavonden, meedenksessies, keukentafelgesprekken, video’s en adviesgesprekken. Ook worden wijken nooit van het ene op het andere moment van het gasnet afgesloten. In de jaren daarvoor maken we eerst samen met wijkbewoners een wijkuitvoeringsplan. Daarin staat onder andere wat we in plaats van aardgas kiezen.

Kosten en subsidies

Stap voor stap van het aardgas af. Wat het gaat kosten en hoe dat wordt betaald? Dat weten we nog niet. Dit hangt af van uw situatie en welke oplossing mogelijk is. Het hangt ook af van mogelijke subsidies en leningen. Het landelijke doel is dat u als bewoner gemiddeld niet duurder uit bent dan nu met aardgas. Wilt u alvast beginnen met uw woning duurzamer maken? Op het Energieloket Veldhoven vindt u veel informatie en ziet u welke subsidies en leningen er nu al zijn.

Aan de slag

De andere oplossingen voor aardgas kunnen individueel of collectief zijn. Bij collectieve oplossingen gaat het om meer huizen tegelijk en vaak om hele buurten. Individuele oplossingen gaan over op één woning of gebouw. Welke oplossingen op welke plekken het meest geschikt zijn? Dat werken we uit in de wijkuitvoeringsplannen.

Natuurlijk kunt u nu al veel doen om uw woning voor te bereiden. Uw woning isoleren is vaak de eerste en belangrijke stap. Een stap die ook nog eens goed kan zijn voor de portemonnee. Lees deze tips en ga aan de slag. Wilt u graag persoonlijk advies? Neem dan contact op met de lokale energiecoöperatie Veldhoven Duurzaam. Deze deskundige vrijwilligers helpen u graag op weg.

Digitale nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief doet u via de pagina Duurzaamheid

Bekijk ook

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek