Wonen zonder aardgas

In 2050 geen aardgas meer gebruiken: daar gaan we voor in Veldhoven! We willen alle gebouwen in Veldhoven dan duurzaam verwarmen. Dat is beter voor het klimaat en u woont dan comfortabeler en gezonder. Aan deze warmtetransitie werken we samen!

Hoe we dit de komende jaren doen, staat in de Transitievisie Warmte. Deze is op 21 december 2021 vastgesteld door de gemeenteraad. In onderstaande infographic leest u de belangrijkste punten uit deze visie (links) en wat u zelf kunt doen (rechts).Infographic Onze route naar een aardgasvrij Veldhoven (PDF, 1.4 MB)

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave. 

Aanleiding

Verreweg de meeste huishoudens gebruiken aardgas voor verwarming, warm water en om te koken. Vaak is dit zelfs de helft van het totale energieverbruik. Maar: aardgas is een fossiele brandstof. Er komt dus veel CO2 vrij bij de verbranding ervan. Dat is slecht voor het klimaat. Stoppen met aardgas is dan ook een van de belangrijkste stappen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Samen met inwoners

Veel inwoners gaan iets merken van de warmtetransitie. We hebben elkaar ook nodig om de overgang te doen slagen. Daarom informeerden en betrokken we inwoners al bij het maken van de Transitievisie. Als we in de komende jaren daadwerkelijk aan de slag gaan, wordt dat nog belangrijker. We voorzien veel informatieavonden, meedenksessies, keukentafelgesprekken, video’s en adviesgesprekken. Ook worden wijken nooit van het ene op het andere moment van het gasnet afgesloten. In de jaren vooraf, maken we eerst samen met wijkbewoners een wijkuitvoeringsplan. Daarin staat onder andere voor welk alternatief voor aardgas we kiezen.

Kosten en subsidies

Wat het kost om stapsgewijs van het aardgas af te gaan en hoe dat wordt betaald, is nog niet bekend. Dit hangt af van uw situatie en het gekozen alternatief. Maar ook van eventuele subsidies en leningen. Het landelijke streven is dat u als bewoner gemiddeld niet duurder uit bent dan nu met aardgas. Wilt u alvast aan de slag met het verduurzamen van uw woning? Op het Energieloket Veldhoven vindt u veel informatie en ziet u welke subsidies en leningen er nu al zijn.

Aan de slag

De alternatieven voor aardgas kunnen individuele of collectieve oplossingen zijn. Bij collectieve oplossingen gaat het om meerdere huizen en vaak hele buurten. Individuele oplossing zijn gericht op één woning of gebouw. Welke oplossingen waar het meest geschikt zijn, werken we uit in de wijkuitvoeringsplannen.

Natuurlijk kunt u nu al veel doen om uw woning hierop voor te bereiden. Het isoleren van uw woning is vaak de eerste en een belangrijke stap, die ook nog eens goed kan zijn voor de portemonnee. Lees deze tips en ga aan de slag. Wilt u hier graag persoonlijk advies bij? Neem dan contact op met de lokale energiecoöperatie Veldhoven Duurzaam. Deze deskundige vrijwilligers helpen u graag op weg.

Digitale nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief doet u via de pagina Duurzaamheid

Bekijk ook

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek