Herdenking 17 september

In 1944 is Zuidoost-Brabant bevrijd van de Duitse bezetters. Op 17 september 1944 trokken geallieerde troepen de grens met België over. Bij een dramatisch bombardement op 17 september 1944 in Zeelst zijn negentien doden gevallen.

plaquette ter nagedachtenis aan de 19 slachtoffers van het bombardement op ZeelsOp initiatief van de Heemkundekring ‘Zeelst Schrijft Geschiedenis’ is op 17 september 2014 nabij het Meiveld in Veldhoven een herdenkingsmonument onthuld. Kunstenaar Will Dams heeft het monument ‘Donderslag bij heldere hemel’ gemaakt (het heeft de vorm van een bliksemschicht).

monument 'Donderslag bij heldere hemel'Dit monument moet blijvend de herinnering hooghouden aan de 19 slachtoffers die hier in 1944 op Cobbeek en in de Heuvelstraat te betreuren waren bij de bevrijding van Zuid-Nederland.

De slachtoffers van het bombardement in Zeelst worden elk jaar op 17 september herdacht bij het monument "Donderslag bij heldere hemel" en op het kerkhof achter de H. Willibrorduskerk in Zeelst. 
 

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek