Herdenkingen 4 mei en 17 september

Op 4 mei zijn er door het hele land Nationale Herdenkingen. Wij herdenken ook in Veldhoven jaarlijks alle burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in het belang van het land of tijdens een vredesmissie zijn gevallen of door oorlogshandelingen en terreur omkwamen. Op 17 september herdenken we ieder jaar de slachtoffers van het bombardement van 1944.

Herdenking 4 mei

Tot het begin van de jaren 90 had Veldhoven geen eigen Dodenherdenking. En dat terwijl hier slachtoffers zijn gevallen: burgers kwamen om bij bombardementen, jonge Veldhovenaren sneuvelden in het verzet of als militair in de jaren 1940-1945 en in Nederlands-Indië. We hebben verschillende oorlogshelden waarnaar straten zijn vernoemd. Veldhoven heeft een oorlogsverleden en het is van groot belang dat we in onze gemeente jaarlijks de nagedachtenis aan de slachtoffers van oorlogsgeweld en vredesmissies levend houden. De herdenking vindt plaats bij het Klokmonument aan de Kleine Dreef. 

 

Herdenking 17 september bombardement Zeelst

In 1944 is Zuidoost-Brabant bevrijd van de Duitse bezetters. Op 17 september 1944 trokken geallieerde troepen de grens met België over. Bij een dramatisch bombardement op die dag in Zeelst vielen 19 doden. Jaarlijks herdenken we op 17 september de slachtoffers van het bombardement bij het monument Donderslag bij heldere hemel op het Meiveld en op het kerkhof in Zeelst.

Herdenkingstoespraak locoburgemeester Jeroen Rooijakkers

Op 17 september 2022 hield locoburgemeester Jeroen Rooijakkers een toespraak tijdens de herdenking van het bombardement in Zeelst:

"Welkom allen die hier aanwezig zijn. Fijn dat we hier bij elkaar kunnen komen om samen te herdenken. We staan vandaag stil bij een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Veldhoven: het bombardement in Zeelst op 17 september 1944, die 19 onschuldige mensen het leven kostten.  

Het bombardement is een tragische en wrange gebeurtenis. Want waar het bijna tijd had moeten zijn voor vreugde en opluchting, omdat de bevrijding in zicht was, werd het een zwarte tijd. In Zeelst en daarmee in Veldhoven. 17 september was een dag met een dreun die voor velen voor altijd zal nagalmen.

Hoe diep deze gebeurtenis verankerd is onze gezamenlijke geschiedenis, zien we vandaag om ons heen. De betrokkenheid rondom de herdenking is nog steeds enorm. Het is kenmerkend voor onze samenleving en laat zien hoe hecht de gemeenschap is in Zeelst. En dat we hier samen kunnen komen, draagt weer bij aan die verbondenheid. Het biedt troost. Het zorgt er daarnaast voor dat we de verhalen en herinneringen levend houden, dat we die doorgeven aan volgende generaties. En dat is belangrijk. Want de tijd dat niemand meer de verhalen uit eigen ervaring kan vertellen is niet meer ver weg.

Dat we hier in Veldhoven al zo lang geen oorlog meer hebben meegemaakt, is op zichzelf iets om te koesteren. Het betekent dat wij al zoveel jaren in vrijheid leven, vrij van onderdrukking. We zijn vrij om te spreken, vrij om te herdenken, vrij om onze mening te geven. Laten we daar ook bij stilstaan. Dat we vrij zijn, betekent ook dat we de vrijheid hebben om de wereld om ons heen een stukje mooier te maken. Er te zijn voor elkaar. Al is het maar met een klein gebaar of een luisterend oor. Een moment van aandacht voor de ander. Samen kunnen we onze samenleving een stukje warmer maken.

Op deze herdenking zijn onze gedachten in het bijzonder bij hen, die de vrijheid nooit meer hebben leren kennen. We staan stil bij de 19 slachtoffers van het bombardement in Zeelst. Voor ieder van hen zal zo meteen een roos worden gelegd. En ieder zal bij naam worden genoemd.

Want laten we hen niet vergeten. En laten we koesteren wat we hier hebben. Wat de Veldhovense samenleving zo kenmerkt. Saamhorigheid en verbondenheid. In goede en slechte tijden. Samen vieren, samen herdenken.
Door te herdenken, zullen we nooit vergeten."

plaquette ter nagedachtenis aan de 19 slachtoffers van het bombardement op ZeelsMonument Donderslag bij heldere hemel

Op initiatief van de Heemkundekring ‘Zeelst Schrijft Geschiedenis’ is op 17 september 2014 nabij het Meiveld in Veldhoven een herdenkingsmonument onthuld. Kunstenaar Will Dams heeft het monument ‘Donderslag bij heldere hemel’ gemaakt (het heeft de vorm van een bliksemschicht).

monument 'Donderslag bij heldere hemel'Dit monument moet blijvend de herinnering hooghouden aan de 19 slachtoffers die hier in 1944 op Cobbeek en in de Heuvelstraat te betreuren waren bij de bevrijding van Zuid-Nederland.

Foto's van de herdenking zijn te vinden op Facebook
 

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek