Herdenkingen 4 mei en 17 september

Op 4 mei zijn er door het hele land Nationale Herdenkingen. Wij herdenken ook in Veldhoven jaarlijks alle burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in het belang van het land of tijdens een vredesmissie zijn gevallen of door oorlogshandelingen en terreur omkwamen. Op 17 september herdenken we ieder jaar de slachtoffers van het bombardement van 1944.

Herdenking 4 mei

Tot het begin van de jaren 90 had Veldhoven geen eigen Dodenherdenking. En dat terwijl hier slachtoffers zijn gevallen: burgers kwamen om bij bombardementen, jonge Veldhovenaren sneuvelden in het verzet of als militair in de jaren 1940-1945 en in Nederlands-Indië. We hebben verschillende oorlogshelden waarnaar straten zijn vernoemd. Veldhoven heeft een oorlogsverleden en het is van groot belang dat we in onze gemeente jaarlijks de nagedachtenis aan de slachtoffers van oorlogsgeweld en vredesmissies levend houden. De herdenking vindt plaats bij het Klokmonument aan de Kleine Dreef. 

 

Herdenking 17 september bombardement Zeelst

In 1944 is Zuidoost-Brabant bevrijd van de Duitse bezetters. Op 17 september 1944 trokken geallieerde troepen de grens met België over. Bij een dramatisch bombardement op die dag in Zeelst vielen 19 doden. Jaarlijks herdenken we op 17 september de slachtoffers van het bombardement bij het monument Donderslag bij heldere hemel op het Meiveld en op het kerkhof in Zeelst.

plaquette ter nagedachtenis aan de 19 slachtoffers van het bombardement op ZeelsMonument Donderslag bij heldere hemel

Op initiatief van de Heemkundekring ‘Zeelst Schrijft Geschiedenis’ is op 17 september 2014 nabij het Meiveld in Veldhoven een herdenkingsmonument onthuld. Kunstenaar Will Dams heeft het monument ‘Donderslag bij heldere hemel’ gemaakt (het heeft de vorm van een bliksemschicht).

monument 'Donderslag bij heldere hemel'Dit monument moet blijvend de herinnering hooghouden aan de 19 slachtoffers die hier in 1944 op Cobbeek en in de Heuvelstraat te betreuren waren bij de bevrijding van Zuid-Nederland.

Foto's van de herdenking zijn te vinden op Facebook
 

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek