Herdenking 4 mei

Op 4 mei zijn er door het hele land Nationale Herdenkingen. Wij herdenken ook in Veldhoven alle burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in het belang van het Koninkrijk der Nederlanden of tijdens een vredesmissie zijn gevallen dan wel door oorlogshandelingen en terreur zijn omgekomen.

Tot het begin van de jaren 90 had Veldhoven geen eigen Dodenherdenking. En dat terwijl hier slachtoffers zijn gevallen: burgers kwamen om bij bombardementen, jonge Veldhovenaren sneuvelden in het verzet of als militair in de jaren 1940-1945 en in Nederlands-Indië.

Oorlogsverleden Veldhoven

Straatnaambordjes als Frans Bekersstraat, Frits Verhagenstraat, Piet van de Lindenstraat en Janus Hagelaarsstraat herinneren aan de strijd in de oorlog. Veldhoven heeft een oorlogsverleden en het is van groot belang dat we in onze gemeente jaarlijks de nagedachtenis aan de slachtoffers van oorlogsgeweld en vredesmissies levend houden.

Programma herdenking 4 mei

  • 19.40 uur start gezamenlijke stilte tocht vanaf de kiosk aan de Plaatse naar het Klokmonument aan de Kleine Dreef. U kunt samen meelopen met leden van het College van burgemeester en wethouders, de werkgroep Herdenkingen Veldhoven, leden van het Gilde H. Caecilia, leden van het Veldhovens Muziekkorps en leden van de Scouting St. Stanislaus Kostka.
  • 19.50 uur: programma bij het Klokmonument: woord van welkom, het 'Taptoe-signaal', luiden van de klok en 2 minuten stilte.
  • Vervolgens volgt het Wilhelmus, een toespraak van de burgemeester en zijn er per jaar activiteiten vanuit scholen in Veldhoven. Vervolgens neigt het gilde onder tromgeroffel de Gildevlag. Ten slotte leggen verschillende organisaties een krans of bloemstuk. Zij worden bijgestaan door leden van de Scouting St. Stanislaus Kostka.

Toespraak en foto's 4 mei 2019

Bekijk op Facebook de foto's en de toespraak van de burgemeester van 4 mei 2019.

 

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek