Herdenking 4 mei

Op 4 mei zijn er door het hele land Nationale Herdenkingen. Tot het begin van de jaren 90 had Veldhoven geen eigen Dodenherdenking. En dat terwijl hier slachtoffers zijn gevallen: burgers kwamen om bij bombardementen, jonge Veldhovenaren sneuvelden in het verzet of als militair in de jaren 1940-1945 en in Nederlands-Indië.

Wij herdenken alle burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in het belang van het Koninkrijk der Nederlanden of tijdens een vredesmissie zijn gevallen dan wel door oorlogshandelingen en terreur zijn omgekomen.

Straatnaambordjes als Frans Bekersstraat, Frits Verhagenstraat, Piet van de Lindenstraat en Janus Hagelaarsstraat herinneren aan hun strijd. Veldhoven heeft een oorlogsverleden en het is van groot belang dat er in onze gemeente jaarlijks de nagedachtenis aan de slachtoffers van oorlogsgeweld en vredesmissies levend wordt gehouden.

In 2015 is besloten om vanaf 2016 ook de jaarlijkse herdenking van de 19 slachtoffers van het bombardement in Zeelst op 17 september te verzorgen. De herdenking van de slachtoffers van het bombardement op Zeelst vindt jaarlijks plaats op 17 september bij het monument 'Donderslag bij heldere hemel' nabij het Meiveld te Veldhoven.

Toespraak en foto's 4 mei 2019

Bekijk op Facebook de foto's en de toespraak van de burgemeester van 4 mei 2019.

 

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek