Herdenking 4 mei

Op 4 mei zijn er door het hele land Nationale Herdenkingen. Tot het begin van de jaren negentig kende Veldhoven geen eigen Dodenherdenking. En dat terwijl hier slachtoffers zijn gevallen: burgers kwamen om bij bombardementen, jonge Veldhovenaren sneuvelden in het verzet of als militair in de jaren 1940-1945 en in Nederlands-Indië.

Wij herdenken alle burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in het belang van het Koninkrijk der Nederlanden of tijdens een vredesmissie zijn gevallen dan wel door oorlogshandelingen en terreur zijn omgekomen.

Straatnaambordjes als Frans Bekersstraat, Frits Verhagenstraat, Piet van de Lindenstraat en Janus Hagelaarsstraat herinneren aan hun strijd. Veldhoven heeft een oorlogsverleden en het is van groot belang dat er in onze gemeente jaarlijks de nagedachtenis aan de slachtoffers van oorlogsgeweld en vredesmissies levend wordt gehouden.

In 2015 is besloten om vanaf 2016 ook de jaarlijkse herdenking van de 19 slachtoffers van het bombardement in Zeelst op 17 september te verzorgen. De herdenking van de slachtoffers van het bombardement op Zeelst vindt jaarlijks plaats op 17 september bij het monument 'Donderslag bij heldere hemel' nabij het Meiveld te Veldhoven.

Programma Dodenherdenking 4 mei 2019

Ook dit jaar vindt de herdenking op 4 mei plaats bij het Klokmonument aan de Kleine Dreef. U bent van harte welkom.

Gezamenlijke stille tocht naar het Klokmonument - 19.40 uur

Vanaf de kiosk aan de Plaatse, tegenover de H. Caeciliakerk, verzamelen de leden van het College van burgemeester en wethouders, de werkgroep Herdenkingen Veldhoven, leden van het Gilde H. Caecilia, leden van het Veldhovens Muziekkorps en leden van de Scouting St. Stanislaus Kostka zich. Samen met andere belangstellenden lopen zij naar het Klokmonument aan de Kleine Dreef.

Herdenking en kranslegging bij het Klokmonument - 19.50 uur

  • Na een woord van welkom, het “Taptoe-Signaal” en het luiden van de klok worden twee minuten stilte in acht genomen. Daarna speelt het Veldhovens Muziekkorps het Wilhelmus en houdt de burgemeester een toespraak
  • Hierna volgt een voordracht door kinderen van Veldhovense basisscholen en wordt de World Peace of Flame aangeleverd voor het ontsteken van de fakkel
  • Een leerling van het Sondervick College draagt een gedicht voor en er klinkt koraalmuziek. Het gilde neigt onder tromgeroffel de gildevlag
  • Verschillende organisaties leggen tenslotte een krans of bloemstuk, bijgestaan door leden van de Scouting St. Stanislaus Kostka

Dodenherdenking 2018

Bekijk de foto's, de toespraak van burgemeester Letty Demmers en de voorgedragen gedichten van 4 mei 2018 op onze Facebookpagina.

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek