Lintjesregen

Burgemeester Marcel Delhez verraste op 26 april, de dag voor Koningsdag, 9 Veldhovenaren met een Koninklijke Onderscheiding voor hun inzet voor de samenleving. 

In alle vroegte gingen burgemeester Marcel Delhez en zijn echtgenote op pad om acht inwoners te verrassen. Hij bezocht hun woonadres in een open touringcar met een gezelschap van college- en raadsleden, fanfare, vloggers en pers. Daar vertelde hij hen dat het ‘Zijne Majesteit heeft behaagd’ en verraste hij hen met een Koninklijke onderscheiding. Eén onderscheiding wordt op een later moment uitgereikt.

9 Lintjes

De volgende 9 Veldhovenaren kregen een lintje. Van harte gefeliciteerd! Wij zijn trots op jullie!

Erik Bovelander (62) - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

  Erik Bovelander was commissaris sport- en cultuurzaken van de Nederlandse Pencak Silat Bond NPSB. Ook was hij jurylid en (hoofd)scheidsrechter bij nationale en internationale Pencak Silat (Aziatische vechtkunst) wedstrijden. De heer Bovelander is Nuldelijnsondersteuner voor het Veteranen platform. Het Nuldelijns Ondersteunings- Systeem maakt deel uit van zowel het Veteranen platform als het Nederlands Veteranen Instituut. Hij begeleidt daarbij veteranen en hun thuisfront en hij organiseert bijeenkomsten voor oud-Libanongangers. Ook is de heer Bovelander organisator van de Veteraneninloop ‘ECHOS Home Oirschot’.

  Terug naar boven

  Kristel Gijsbers-Voets (51) - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

   Kristel Gijsbers-Voets is een waardevolle en gewaardeerde vrijwilligster voor de Veldhovense samenleving. Sinds 2002 is zij een gediplomeerd EHBO-ster, waar zij haar bijdragen levert bij de herhalingscursussen. Ook is ze lid van EHBO Vereniging Veldhoven.
   Mevrouw Gijsbers-Voets draagt jaren bij aan het organiseren en opbouwen van het jaarlijkse evenement de Oranjemarkt Veldhoven. Zij was bestuurslid van de Oranjemarkt en heeft zich bezig gehouden met het professionaliseren van de organisatie van het evenement. In overleg met gemeente, brandweer en politie is dit plan de basis geworden voor het organiseren van een veilig en zeer burgervriendelijk festijn. Mevrouw Gijsbers-Voets was voorzitter van de Oranjemarkt en is nu voorzitter bij Stichting Evenementen Veldhoven (voorheen Oranjemarkt). Daarnaast is zij de drijvende kracht achter de werkgroepen, o.a. vrijwilligers, programma, communicatie en zorgt ze ook voor het vergunningtraject.  Ook in coronatijd de stichting maaltijden bezorgd bij Veldhovenaren die waren aangedragen door familie of vrienden en die vanwege Corona wel iets positiefs konden gebruiken. In 2021 deed ze daar nog een schepje bovenop en hebben 100 Veldhovenaren, waaronder de gedecoreerden, een Oranjepakket uitgedeeld in een ware Oranje drive-thru.
   Mevrouw Gijsbers-Voets is mantelzorger voor haar oom.
   Tennisvereniging De Korrel in Oerle organiseert het jaarlijks Severinus Tennistoernooi waarbij tennissende cliënten van Severinus (door corona tijdelijk uitgesteld) de kans schoon achten de tennissende Korrelaars een lesje te leren. Mevrouw Gijsbers-Voets is één van de vrijwilligers die helpt het toernooi in goede banen te leiden en gaat ook de organisatie over nemen.
   Mevrouw Gijsbers-Voets is voorzitter van de Raad van Advies van de Stichting De Veldhovense Revue. Het bestuur nam samen de uitdaging aan om in het kader van 100 jaar Veldhoven een unieke theaterproductie te organiseren.

   Terug naar boven

   Mientje Kuijpers-Tholen (77) - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

    Mientje Kuijpers-Tholen is vrijwilliger in de Veldhovense gemeenschap. Zij was medeoprichtster en bestuurslid van buurtvereniging Muggenhol en op dit moment voorzitter. Daarnaast was zij initiatiefneemster en lid van de toneelgroep Muggenhol.
    Daarnaast is mevrouw Kuijpers-Tholen collectante bij het team Veldhoven voor de KWF Kankerbestrijding en was ze (bestuurs)lid van de Katholieke Vrouwenbond Zeelst.
    Voor het Onze Lieve Vrouwe Gilde Zeelst is zij ondersteuner, bloemenverzorgster en kledingverzorgster.

    Terug naar boven

    Ad van den Boogaard (58) - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

     Ad van den Boogaard is 50 jaar vrijwilliger bij de Gym- en Trim Vereniging Voorwaarts. In deze periode heeft de heer Van den Boogaard verschillende werkzaamheden verricht als vrijwilliger. Ook was de heer Van den Boogaard bestuurslid van de vereniging. Samen met de overige bestuursleden was hij verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van de vereniging. Daarnaast was hij actief als hulpleiding, bij het ondersteunen van de trainer bij trainingen en heeft hij training gegeven aan jong talent. Ook geeft hij trainingen aan de selectie heren en dames en is hij vrijwilliger bij het begeleiden van turnwedstrijden.

     Verdere verdiensten voor de vereniging:

     • Lid technische commissie.
     • Lid jubileumcommissie.
     • Organisator kampweekenden voor turnen en teambuilding.
     Terug naar boven

     Henk Coppens (63) - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

      Henk Coppens was voorzitter van de Stichting International Youthchoir Festival: zeven keer werd er een internationaal jongerenkorenfestival georganiseerd.

      De heer Coppens is als 11 jarige jongen lid geworden van het Veldhovens Muziekkorps en speelt klarinet. Hij was bestuurslid van het korps.
      De heer Coppens heeft zeven lustrumfeesten georganiseerd. Hierbij was samenwerking met Veldhovense verenigingen en ondersteuning van Veldhovense ondernemers een belangrijk onderdeel. Ook was hij medeorganisator van het 120 jarig jubileum van het Veldhovens Muziekkorps. Voor het ‘Eeuwfeest aan de Gender’ had Henk Coppens diverse coördinerende taken. De heer Coppens is lid van de Globetrotters commissie die de buitenlandse reizen van het Veldhovens Muziekkorps organiseert.

      Daarnaast was de heer Coppens secretaris van de overkoepelende Veldhovense Korpsen. Hij organiseerde de gemeenschappelijke Veldhovense jeugdorkestdagen.

      Henk Coppens was Lid van de Raad van Advies van het Sondervick College Veldhoven.
      De heer Coppens was voorzitter van de vereniging Stichting Philips Harmonie.

      Als voorzitter van het bestuur Humanitas district Zuid bouwde hij aan een collegiaal districtsbestuur, verbond de afdelingsbestuurders met elkaar (horizontaal) maar ook met de vereniging.

      De heer Coppens is voorzitter van de Raad van Toezicht van Theater De Schalm.
      Ook is de heer Coppens voorzitter van het bestuur SWOVE (Welzijnsorganisatie voor Ouderen Veldhoven). Met zijn kennis en ervaring in zowel het bedrijfsleven, Humanitas en het verenigingsleven verrijkt hij het werk van deze stichting.

      Terug naar boven

      Harry van der Heijden (77) - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

       Harry van der Heijden was medeoprichter van Zwemvereniging De Watervrienden in Valkenswaard. Sinds 1970 is hij vrijwilliger. De eerste jaren als zweminstructeur, daarna als assistent-zwemonderwijzer en examinator.

       In deze periode heeft de heer Van der Heijden zich ook ingezet voor allerlei nevenactiviteiten zoals: afnemen van zwemdiploma’s, tijdwaarnemer bij zwemwedstrijden, vrijwilliger bij de jeugdkampen en evenementen, speurtochten uitzetten, Sint Nicolaasfeesten en Paaseieren zoeken.

       Daarnaast is de heer Van der Heijden ook een actieve vrijwilliger bij zwemclub de Dolfijnen, één van de activiteiten van KansPlus Valkenswaard e.o.

       Hij zet zich in voor mensen met een verstandelijke beperking.  Zijn werkzaamheden bestaan uit zweminstructeur en jeugdbegeleider.

       Terug naar boven

       Patricia Janssen-Peters (54) - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

        Patricia Janssen-Peters was secretaris van het bestuur van Tennisvereniging Metzpoint. Ook was zij lid van de Regionale werkgroep SOS Kinderdorpen Eindhoven.

        SOS kinderdorpen is een kinderontwikkelingsorganisatie die actief is in 137 landen en gebieden en is onderdeel van de federatie SOS Children’s Villages International. Zij organiseerde hiervoor een groot galadiner.

        Daarnaast was mevrouw Janssen-Peters actief bij KNLTB Oost-Brabant als commissielid Tennisstimulering en voorzitter commissie Tennisstimulering. Ook was zij actief bij de ledenraad.

        Mevrouw Janssen-Peters heeft verschillende bestuursfuncties bekleed bij Ladies’ Circle De Kempen. Ook was ze actief voor Cordaad Welzijn Veldhoven als lid van het Veldhovens Roefelcomité.

        Mevrouw Janssen-Peters was vrijwillig makelaar voor maatschappelijke stages bij stichting Stimulans Veldhoven (nu Cordaad Welzijn). In deze functie heeft zij vrijwilligersorganisaties warm gemaakt voor vrijwilligerswerk door scholieren van het Sondervick College in Veldhoven.
        Mevrouw Janssen-Peters was Board member Chairman bij het Committee Workgroup Transport Parents’ Association European School Mol (België).

        Bij De Bibliotheek Veldhoven was mevrouw Janssen-Peters eerst bestuurslid en na een structuurwijziging lid van de Raad van Toezicht. Zij maakt zich sterk voor het op de juiste wijze volgen van de Code Cultural Governance.

        Aanvankelijk als bestuurslid. En na structuurwijziging in december 2013 als lid van de Raad van Toezicht. Ook maakt zij zich sterk voor het op de juiste wijze volgen van de Code Cultural Governance.

        Mevrouw Janssen-Peters is voorzitter van tennisvereniging TV De Korrel.

        Terug naar boven

        Huub Stroeks (72) - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

         De heer Stroeks was bestuurslid van Wijkvereniging ’t Look. Ook was hij lid en president/voorzitter van de Ronde Tafel 166 Veldhoven. Bij Muziekvereniging Sint Cecilia was hij lid en voorzitter en benoemd tot erelid. Als erelid heeft hij de organisatie van het jubileumjaar 2007 op zich genomen. Van 2017-2018 was Huub Stroeks interim-voorzitter en heeft de transformatie van een traditionele harmonie naar muziekvereniging definitief vorm gekregen. De heer Stroeks is voorzitter van Stichting KIFO. De Stichting KIFO ondersteunt de muziekvereniging Sint Cecilia waar nodig, bij aanschaf van kleding en instrumenten.

         De heer Stroeks was de eerste voorzitter van de huidige Raad van Advies van woningcorporatie Wooninc. in Eindhoven. Hij heeft zich ingezet voor mensen die het niet makkelijk hebben in de maatschappij.

         Bij Dorpsvereniging Oerle was Huub Stroeks vrijwilliger hij nam deel aan de volgende werkgroepen/projecten:

         • Werkgroeplid en medeoprichter van OWWO (Oerle wordt weer Oers).
         • Coördinator Veiligheid en Buurtpreventie en betrokken bij het opzetten van de intentieovereenkomst tussen de gemeente en de horeca in Oerle.
         • Lid van de Werkgroep Dorpsvisie ‘Op weg naar 2025’.
         • Kartrekker van de werkgroep ‘Actief burgerschap’.
         • Kartrekker van de werkgroep ‘Herbestemming kerk’ waarmee hij een prachtig plan heeft ontwikkeld voor de herbestemming van het Oerse kerkgebouw voor alle Oerlenaren.

         In mei 2020 trad de heer Stroeks als vrijwilliger toe tot het bestuur van het Culinaire Gilde Brabançonne (kandidaat vicevoorzitter en voorzitter).

         De heer Stroeks heeft met enkele medewerkers van de hospice Merefelt samen met de middenstand van Veldhoven een benefietdiner georganiseerd. Met de opbrengst is een overkapping aan de hospice van Merefelt geplaatst.

         Sinds 24 mei 2022 is de heer Stroeks wethouder in de coalitie van gemeente Veldhoven.

         Terug naar boven

         Peer Willekens (66) - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

          Peer Willekens is al 50 jaar vrijwilliger bij de Gym- en Trim Vereniging Voorwaarts. Hij was lid van de Jeugdcommissie.
          Ook was de heer Willekens bestuurslid vereniging. Samen met de overige bestuursleden was hij verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van de vereniging en zaken rondom accommodatie, materialen en het werven en behouden van trainers en kader.

          Verdere verdiensten voor de vereniging:

          • Lid redactie clubblad.
          • Lid jubileumcommissie.
          • Lid kampcommissie (spelengroep).
          • Lid commissie BOM.
          • Lid Funnyday-commissie.

          Daarnaast was hij actief bij het evenement Samenloop voor Hoop en is hij op 5 december binnen de vereniging actief als hulp van Sinterklaas. Ook is de heer Willekens vrijwilliger bij alle losse activiteiten.

          Terug naar boven

          Iemand voordragen voor een lintje? 

          Wilt u ook iemand voordragen voor een lintje? Kijk voor meer informatie op de pagina Koninklijke onderscheiding

          Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

          Doe mee aan het onderzoek