Bosonderhoud
Als gemeente beheren we onze bossen met drie doelen: de natuur versterken, ruimte bieden voor recreatie en het duurzaam oogsten van hout. De gemeente werkt hiervoor samen met Bosgroep Zuid Nederland. Op deze manier bouwen we stap voor stap aan een gezond, toekomstbestendig en veerkrachtig bos, waarin ruimte is voor biodiversiteit en houtproductie. En een plek waar u heerlijk kunt wandelen, fietsen en kunt genieten van deze prachtige omgeving.
Onderhoudswerkzaamheden Veldhovense bossen
Halfmijl
Vanaf 15 juli 2025 voeren we onderhoudswerkzaamheden uit in de bossen bij Halfmijl. Door het natte weer konden we in 2023 en begin 2024 de onderhoudswerkzaamheden bij Halfmijl niet afronden. Nu het broedseizoen voorbij is, begint de Bosgroep vanaf 15 juli alsnog.
Molenvelden
Tussen 1 september en 1 december 2025 voeren we onderhoudswerkzaamheden uit in de bossen bij de Molenvelden. Door het natte weer in het najaar van 2024 en het begin van 2025 konden we de onderhoudswerkzaamheden niet eerder opstarten.
Bomen weghalen voor een gevarieerd en sterk bos
In onze bossen halen we soms bomen weg. Dit heet dunning. Zo krijgen andere bomen, struiken en planten meer ruimte om te groeien. Op deze manier ontstaat een gevarieerd bos met jonge en oude bomen en open plekken, struiken, bloemen en kruiden. Dat is goed voor planten en dieren én voor de beleving van bezoekers. Bovendien groeien bomen met meer ruimte beter en nemen ze meer CO₂ op. Ook is een gevarieerder bos beter bestand tegen extreme weersomstandigheden, zoals droogte, hitte, storm of langdurige regenperiodes. Door soms bomen weg te halen helpen we het klimaat en houden we het bos gezond en toekomstbestendig.
Markeringen op bomen
In het bos ziet u soms bomen met stippen, strepen of andere verftekens. Het aanbrengen van deze markeringen noemen we blessen. Ze geven aan welke bomen worden weggehaald en welke blijven staan.
Een deskundige, de blesser, bepaalt samen met de gemeente welke bomen weg mogen. Deze bomen worden zorgvuldig geselecteerd. Daarbij kijken we naar de soort, gezondheid, groeikansen en plek in het bos. Soms worden groepjes bomen weggehaald om open plekken te maken. Dit geeft andere bomen juist meer licht en ruimte. Ook dode of zieke bomen langs paden worden gemarkeerd om het bos veilig te houden voor bezoekers. Zo houden we het bos gezond, veilig en gevarieerd.
Nieuwe bomen in het bos
Een bos blijft gezond als er steeds nieuwe bomen bijkomen. Soms gebeurt dat vanzelf, uit zaad van de bomen die er al staan. Dit heet natuurlijke verjonging.
Op andere plekken planten we zelf jonge bomen aan. Daarbij kiezen we boomsoorten die passen bij de bodem en goed bestand zijn tegen droogte of hevige regen. Zo maken we onze bossen veerkrachtiger en meer gevarieerd. Een gevarieerder bos is beter bestand tegen verschillende weersomstandigheden zoals droogte, storm of langdurige regenperiodes.
Ook beschermen we bepaalde soorten jonge boompjes. Wild, zoals bijvoorbeeld reeën, eet namelijk graag jonge scheuten van loofboompjes. Door deze jonge scheuten te beschermen, krijgen ze dan kans om uit te groeien tot volwassen bomen.
Geoogst hout krijgt duurzame bestemming
Het hout dat we uit het bos halen, wordt duurzaam gebruikt. Denk aan bouwhout, vloeren, meubels of plaatmateriaal. Zo levert het bos niet alleen natuur en recreatie, maar ook een economische bijdrage — zonder dat het ecologisch evenwicht verstoord raakt.
Reageren
Wilt u reageren op dit project of uw mening delen? Dat kan! Vul onderstaand formulier in en druk vervolgens op de groene knop 'Verzenden'.