Laadpaal elektrische auto's

Steeds meer mensen hebben een elektrische auto. Heeft u er ook al een of gaat u er binnenkort een kopen of leasen? Dan is het wel fijn als u uw auto dicht bij huis kunt opladen. De gemeente Veldhoven plaatst zelf geen laadpalen.U kunt een openbare laadpaal aanvragen bij onze vaste - en enige - leverancier Vattenfall als:

 • u geen eigen oprit heeft;
 • er geen openbare laadpaal binnen 300 meter van uw woning staat.

Houd er rekening mee dat het wel een half jaar kan duren voordat de laadpaal er staat. Vraag dus een laadpaal aan vóórdat u uw elektrische auto krijgt.

Heeft u een parkeerplek op eigen terrein? Koop dan zelf een oplader om thuis op te laden. Geen eigen parkeerplek? U mag uw auto niet opladen met een kabel over het trottoir of de straat, dat is niet veilig. Vraag een gratis openbare laadpaal aan. U betaalt alleen voor het opladen van uw auto. Iedereen met een laadpas kan de openbare laadpaal gebruiken. Als de accu geladen is, moet u uw auto verplaatsen naar een 'gewone' parkeerplek. Zo kunnen andere elektrische auto's de laadpaal ook gebruiken. Dit voorkomt 'paalkleven' en een mogelijke bekeuring.

De nieuwe openbare laadpalen kunnen twee auto’s tegelijkertijd laden. Per laadpaal reserveren we tenminste één parkeerplaats voor het opladen van een elektrische auto.

Een openbare laadpaal aanvragen bij Vattenfall

Wat gebeurt er met uw aanvraag?

 • Samen met Vattenfall bepalen wij (de gemeente) of een openbare laadpaal mogelijk en nodig is.
 • Zo ja, dan bepalen wij (de gemeente) samen met Vattenfall waar de laadpaal precies komt. U kunt dus niet zelf een plek kiezen. Het kan dus zijn dat u een stukje moet lopen tussen uw huis en de laadpaal. We kijken daarbij naar:
  • de aanwezigheid van andere laadpalen
  • of de grond van de gemeente is
  • of ander verkeer er last van heeft
  • of er straatmeubilair, openbaar groen of bomen in de weg staan
  • of er wegwerkzaamheden gepland staan
  • of de afstand tussen de laadpaal en het elektriciteitsnet minder dan 25 meter is.
 • Daarna nemen wij een officieel verkeersbesluit. Hiermee regelen we dat één parkeerplaats bij de laadpaal voortaan alleen te gebruiken is voor het opladen van elektrische auto's.
 • Het verkeersbesluit is voor iedereen te lezen (in het Veldhovens Weekblad en op onze website op de pagina Bekendmakingen). Bewoners in de omgeving krijgen een brief en kunnen reageren op het besluit. Zij kunnen schriftelijk een zienswijze indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders, Postbus 10101, 5500 GA in Veldhoven. Dat betekent dat ze hun mening over het besluit mogen geven. De afdeling Beheer en Realisatie, cluster Verkeer, handelt de zienswijze af. 
 • Nemen we de zienswijze over? Dan kan het zijn dat de laadpaal niet op de voorgenomen plek komt. We gaan dan op zoek naar een geschikte locatie.
 • Kan het plaatsen definitief doorgaan? Dan zorgt Enexis voor een netaansluiting en Vattenfall installeert de laadpaal. 

Netwerk van laadpalen in Veldhoven

De gemeente Veldhoven laat een netwerk van laadpalen aanleggen. Zodat iedereen met een elektrische auto in de buurt van woning of werk de auto kan opladen. De komende twee jaar plaatst Vattenfall in de gemeente 35 laadpalen. Dit gebeurt stap voor stap. Het kan dus even duren voor er bij u in de buurt een laadpaal staat. Wilt u dit niet afwachten? Vraag er dan alvast een aan. Houd daarbij rekening met de voorwaarden.  

Vattenfall enige leverancier

In 2020 won Vattenfall de aanbesteding van de provincies Noord-Brabant en Limburg. Dit betekent dat alleen Vattenfall openbare laadpalen mag plaatsen in de gemeenten die meededen aan de aanbesteding. Veldhoven hoort daar bij. Vattenfall plaatst ook laadpalen zonder dat er een aanvraag is.

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek