Nederlander worden door optie

Als u de Nederlandse nationaliteit wilt aanvragen dan kan dat op twee manieren: door optie of door naturalisatie. De informatie op deze pagina gaat over Nederlander worden door optie. U vraagt dit aan bij de gemeente en de burgemeester beslist. Via het verkorte telefoonnummer 14 040 kunt u doorgeven dat u Nederlander wilt worden. Uw gegevens worden genoteerd, zodat een medewerker van de afdeling Burgerzaken binnen één week telefonisch contact met u kan opnemen voor een intakegesprek. Na het intakegesprek kan een afspraak voor het indienen van een aanvraag worden gemaakt.

Meenemen

  • Geldig paspoort
  • Geldige verblijfsvergunning
  • Geld of een bankpas. U betaalt bij de aanvraag

Wij informeren u over eventuele andere documenten die u voor de optie nodig heeft.

Prijs

Voor wie Prijs
Een persoon € 217,00
Een stel € 370,00
Elk mee-opterend kind € 23,00

Hoe werkt het?

  • Voldoet u aan de voorwaarden van de IND? Dan gaan we met uw aanvraag aan de slag. De burgemeester neemt een beslissing. Hierover krijgt u een brief
  • Krijgt u de Nederlandse nationaliteit? Dan nodigt de burgemeester u uit voor de naturalisatieceremonie. Pas na deze ceremonie is uw Nederlanderschap officieel
  • 1 week na de naturalisatieceremonie kunt u een Nederlands paspoort of ID-kaart aanvragen. U moet dan uw verblijfsvergunning inleveren bij de gemeente. 
  • De procedure duurt ongeveer 3 maanden

Afstand doen van vreemde nationaliteit

Naast de Nederlandse wetgeving bepaalt ook de wetgeving van het land van uw oorspronkelijke nationaliteit of u die nationaliteit verliest. Uw consulaat kan u informatie geven hoe u afstand kunt doen en of daar kosten aan verbonden zijn. Afhankelijk van grond waarop u het Nederlanderschap aanvraagt, vragen we u afstand te doen van de vreemde nationaliteit als u Nederlander wordt.

Bekijk ook

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek