Nederlander worden door naturalisatie

Als u de Nederlandse nationaliteit wilt aanvragen dan kan dat op twee manieren: door optie of door naturalisatie. De informatie op deze pagina gaat over Nederlander worden door naturalisatie. U vraagt dit aan bij de gemeente, maar de koning beslist. Via het verkorte telefoonnummer 14 040 kunt u doorgeven dat u Nederlander wilt worden. Uw gegevens worden genoteerd, zodat een medewerker van de afdeling Burgerzaken binnen één week telefonisch contact met u kan opnemen voor een intakegesprek. Na het intakegesprek kan een afspraak voor het indienen van een aanvraag worden gemaakt.

Meenemen

Wij laten u weten of u misschien nog andere documenten nodig heeft voor een naturalisatieverzoek.

Prijs

Voor wie Kosten
Een persoon € 1.023,00
Een stel € 1.305,00
Elk mee-naturaliserend kind € 151,00

Zo gaat het

De behandeling van een naturalisatieverzoek kan 1 jaar duren en soms zelfs langer. Op de website van de IND leest u hoe het gaat.

  • Voldoet u aan de voorwaarden van de IND? Maak dan een afspraak voor een gesprek met de gemeente.
  • De gemeente schrijft een advies en stuurt dit samen met uw aanvraag op naar de IND.
  • De Koning beslist over uw aanvraag. De IND stuurt u hierover een brief.
  • Krijgt u de Nederlandse nationaliteit? Dan krijgt u van de gemeente een uitnodiging voor de naturalisatieceremonie. Dat is een officiële bijeenkomst met de burgemeester. U belooft dan dat u zich aan de wetten van het Koninkrijk der Nederlanden zult houden. Pas na deze bijeenkomst is uw Nederlanderschap officieel.
  • 1 week na de naturalisatieceremonie kunt u een Nederlands paspoort of een identiteitskaart aanvragen. U moet dan uw verblijfsvergunning inleveren bij de gemeente.

Afstand doen van andere nationaliteit

Wordt u Nederlander? Meestal vragen we u dan afstand te doen van uw andere nationaliteit. Meer informatie hierover leest u op de website van het IND. Voor de meeste landen geldt dat u afstand kunt doen. Maar soms kan het niet, volgens de wet of overheid van dat land. Uw consulaat kan u hierover informatie geven.

Bekijk ook

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek