Peter Wennink ontvangt bijzondere, Koninklijke onderscheiding tijdens afscheidssymposium

Donderdag 11 april 2024

Op 10 april reikte demissionair minister-president Mark Rutte een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer P.T.F.M. (Peter) Wennink RA. Hij is benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau. Een hele bijzondere onderscheiding, want dit is de op één na hoogste graad binnen de Orde van Oranje-Nassau en wordt maar zeer zelden uitgereikt.

Groepsfoto met Peter Wennink, Marcel Delhez en anderen

Bijschrift foto (van links naar rechts): Christophe Fouquet, Martin van den Brink, Micky Adriaansens, Peter Wennink, Mark Rutte, Ina Adema, Jeroen Dijsselbloem en Marcel Delhez. Foto: ASML Michel de Heer

De uitreiking van de Koninklijke onderscheiding vond plaats tijdens het afscheidssymposium dat werd georganiseerd bij ASML in Veldhoven vanwege het terugtreden van de heer Wennink als President en CEO van ASML en de heer Van den Brink als President en CTO.

25 jaar werkzaam voor ASML

Peter Wennink is 25 jaar werkzaam geweest voor ASML, aanvankelijk als financieel directeur en lid van de Raad van Bestuur en vanaf 2013 als President en CEO. Als CEO van ASML - maar ook in zijn vele nevenactiviteiten - heeft Peter Wennink zich bijzonder ingezet voor de samenleving. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan de groei van het bedrijf ASML tot een wereldwijde marktleider op het gebied van fabricage van chipmachines en hij droeg daarmee substantieel bij aan de Nederlandse economie. Onder zijn leiderschap werd de positie van ASML in de halfgeleiderindustrie met betrekking tot lithografie-technologie verder uitgebouwd en verstevigd.

Bijdrage aan gemeenschap

Onder zijn leiding werd tevens de ASML Foundation en het Community Engagement Program opgericht, dat als doel heeft een bijdrage te leveren aan de gemeenschap met programma's voor onderwijs, de sponsoring van sport- en culturele activiteiten (zoals Eindhoven Marathon, Glow, Van Gogh Museum en Van Gogh Village Museum) en infrastructuurprojecten. Zo kunnen medewerkers van ASML onder werktijd helpen bij maatschappelijke instellingen, worden technieklessen aangeboden aan meer dan 180.000 basisschoolkinderen in Nederland, en kunnen bibliotheken boeken aankopen ten behoeve van de internationale gemeenschap.

Ook hielp hij met ASML bij het vlottrekken van huisvestingsprojecten in de regio, omdat de aanwezigheid van ASML extra druk legt op de voorzieningen en de infrastructuur. Deze huisvestingsprojecten rondom ASML-vestigingen zijn uitdrukkelijk niet bedoeld voor de werknemers, maar juist gericht op sociale huurwoningen en koopwoningen voor bijvoorbeeld starters.

Meer nieuws


Abonneren op nieuwsberichten

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek