Duurzaam auto wassen in de wasstraat

Dinsdag 7 mei 2024

Autowassen op straat is behoorlijk milieubelastend. Het is beter voor het milieu om uw auto te (laten) wassen in een wasstraat. Zo voorkomt u dat schadelijke stoffen in het milieu terecht komen. Dit is extra belangrijk in nieuwere wijken, zoals bijvoorbeeld Huysackers, met een gescheiden rioolsysteem.

De vervuiling van water waarmee u uw auto wast, bestaat uit sop en vooral uit vuil - fijnstof, pekel, vet, smeer enzovoort- dat zich op uw auto heeft verzameld. Als u de auto op straat wilt wassen, gebruik dan in elk geval een product met het Milieukeur. Bekijk de Keurmerkenwijzer op de website van Milieu Centraal.

Auto wassen in wijken met een gescheiden rioolsysteem

Een gescheiden rioolsysteem werkt zo: het afvalwater uit huizen (keuken, badkamer, toilet) gaat via de riolering naar de waterzuivering. Het hemelwater (regen, hagel, sneeuw) gaat via straatkolken in het wegdek naar slootjes en riviertjes, rechtstreeks de natuur in dus. Vervuild sop van autowassen op straat komt daardoor ook in de natuur terecht. Woont u in zo’n wijk en wilt u toch uw auto op straat wassen? Gooi dan de emmers met vuil sop leeg in gootsteen of toilet. Maar kies liever de milieuvriendelijke weg: was uw auto bij een goede autowasstraat. De meeste wasstraten zorgen dat het vieze water op de juiste manier wordt afgevoerd via het vuilwaterriool.

Meer nieuws


Abonneren op nieuwsberichten

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek