Starterslening

Let op!Update (19-07-2023): Het vastgestelde bedrag voor startersleningen is op. U kunt op dit moment geen starterslening meer aanvragen. Houd onze website in de gaten voor eventuele wijzigingen in het budget.

Starters op de Veldhovense woningmarkt kunnen een starterslening van maximaal € 35.000,- aanvragen. De gemeente wil meehelpen zodat meer starters een eerste huis kunnen kopen.

Er zit vaak verschil tussen de prijs van een huis en de maximaal haalbare hypotheek . De starterslening vult dit verschil op. De lening is altijd extra bij een eerste hypotheek. Die hypotheek regelt u bij een bank. Over de starterslening betaalt u de eerste 3 jaar geen rente en aflossing. Daarna betaalt u 3,6% rente over het geleende bedrag.

Voorwaarden

 • U bent meerderjarig en mag wonen en werken (verblijfsgerechtigd) in Nederland
 • U was niet eerder eigenaar van een koopwoning
 • De woning staat in Veldhoven en u gaat er zelf in wonen
 • De koopsom is maximaal € 405.000,-. Hierin meegerekend mogelijk meerwerk, financierings- en inrichtingskosten. Of de koopsom is maximaal € 429.300,-. Maar dan moet u het verschil van €24.300,- uitgeven aan energiebesparing.
 • De hypotheek heeft Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
 • De officiële papieren van de starterslening en de hypotheek moeten tegelijk ondertekend worden bij de notaris

Aanvraagprocedure

De gemeente Veldhoven werkt samen met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn). Bij deze organisatie sluit u de lening af. De aanpak gaat zo:

 1. U vraagt eerst de starterslening aan bij de gemeente. Dit kan alleen digitaal. De gemeente behandelt aanvragen op volgorde van binnenkomst
 2. De gemeente controleert of u voldoet aan alle voorwaarden. Bij een positief besluit krijgt u van ons een brief. Daarin staat dat u een lening kunt krijgen
 3. Met deze brief vraagt u de starterslening aan bij het SVn. Ook dit kan alleen digitaal
 4. Besluit de SVn positief? Dan krijgt u de starterslening
 5. SVn zet het geld van de lening in een bouwdepot bij uw hypotheekbank. Hiermee betaalt u de rekeningen van bedrijven

Bekijk het filmpje met uitleg over de aanvraagprocedure

Beschikbaar bedrag

De gemeente heeft in totaal 2 miljoen euro voor de startersleningen. Is die pot uiteindelijk leeg? Dan moeten we helaas nee zeggen tegen nieuwe aanvragen. Maar andere inwoners lossen hun leningen af en betalen rente. Zo komt er geld terug in de pot. Dat geld is weer beschikbaar voor nieuwe leningen

Bekijk ook

Contact

Neem voor meer informatie contact met ons op via gemeente@veldhoven.nl. Bellen kan ook via het korte telefoonnummer 14 040.

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek