Hulp bij energiearmoede

Als de energierekening te hoog is ten opzichte van iemands inkomen, spreken we van energiearmoede. Door de hoge energieprijzen leven steeds meer mensen in energiearmoede. In Veldhoven gaat het om ruim 1.000 huishoudens. Om hen te kunnen helpen, hebben we geld gekregen van het Rijk. Dit geld gebruiken we voor het project ‘Fijner wonen zonder energiestress’.

Met het project ‘Fijner wonen zonder energiestress’ gaan we mensen helpen om minder energie te gebruiken. En daarmee de energierekening te verlagen. Het project is er vooral voor huishoudens met een laag inkomen en een (te) hoge energierekening. We werken hiervoor met verschillende partijen samen: denk aan de woningbouwverenigingen, Veldwijzer, Cordaad en de Voedselbank.

Vormen van energiearmoede

Energiearmoede kent verschillende vormen. Denk aan:

  • huishoudens die hun energierekening niet kunnen betalen
  • hoge energiekosten door een slecht geïsoleerd huis, maar niet genoeg geld hebben om dit aan te pakken
  • huishoudens die bijvoorbeeld slechts één ruimte in huis verwarmen, om zo kosten te besparen

Activiteiten

Het geld dat we van het Rijk hebben gekregen, mogen we niet direct betalen aan de huishoudens die leven in energiearmoede. Daarom gaan we de volgende activiteiten uitvoeren om hen te helpen.

Energiecoaches

Met kleine aanpassingen in gedrag of in huis kunt u veel energie besparen. Energiecoaches gaan de wijken in om kwetsbare huishoudens te helpen. Ze geven tips over energiezuinig wonen en installeren direct enkele energiebesparende maatregelen. Denk aan ledlampen, tochtstrips en radiatorfolie. Zo kan het besparen direct beginnen.

Huisfluistersessies

Met huisfluistersessies gaan we enkele woningen onderzoeken. Het gaat om woningtypes die veel voorkomen onder de doelgroep. Vervolgens zorgen we voor betaalbare verduurzamingsmaatregelen die ook in vergelijkbare woningen kunnen worden gebruikt.

Betaalbaar verduurzamen

Na de eerste hulp van de energiecoaches, gaan we de doelgroep verder helpen met grotere betaalbare verduurzamingsmaatregelen. Hoe we dat doen en met welke maatregelen, baseren we op de inzichten van de energiecoaches en de huisfluistersessies. Bijvoorbeeld: isoleren, het vervangen van witgoed of het duurzaam inregelen van de cv-installatie.

Planning

Het project ‘Fijner wonen zonder energiestress’ start in de herfst van 2022 en loopt tot eind 2023.

Energietoeslag

Omdat de energieprijzen flink zijn gestegen, krijgen mensen met een laag inkomen een energietoeslag. Kijk voor meer informatie op de pagina Energietoeslag.

Digitale nieuwsbrief

We versturen regelmatig een digitale nieuwsbrief over de energietransitie in Veldhoven. Meld u aan en blijf op de hoogte!

Eerdere nieuwsbrieven

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek