Fout!

Vanwege een storing is het op dit moment niet mogelijk digitaal aangifte te doen van een geboorte of overlijden. Wij hopen dit probleem zo snel mogelijk op te lossen. Excuses voor het ongemak.

Omgevingsoverleg

Wilt u bouwen of verbouwen? Slopen? Een inrit aanleggen? Een boom in uw tuin kappen? Het is lastig om er zelf achter te komen wat u wel of niet moet doen. Wij helpen u graag verder met uw vragen.

Omgevingsoverleg

Een Omgevingsoverleg is niet verplicht. Het heeft wel veel voordelen. We kunnen voorkomen dat u veel overbodige tijd, energie en geld steekt in de uitwerking van uw plan. Wij kunnen vaak snel en zonder te gedetailleerde informatie al veel voor u beantwoorden. Misschien heeft u geen vergunning nodig. Of misschien is al snel duidelijk dat uw te vragen vergunning geweigerd zal worden. Hoe sneller u met ons afstemt hoe groter de voordelen.

U kunt ons op verschillende manieren bereiken. U kunt zelf kiezen welke manier u het prettigst vindt. Daarna helpen wij u verder. Wilt u liever toch zelf op zoek gaan naar de antwoorden? Onder de kop 'Zelf antwoorden zoeken' hebben we voor u een aantal handige links opgenomen.

Telefoon

Weet u niet waar u moet beginnen of vindt u het prettig om uw vraag persoonlijk aan iemand te stellen? Dan kunt u ons bereiken via het verkorte telefoonnummer 14 040.

E-mail

Wilt u al wat meer informatie met ons delen? Bijvoorbeeld een schets van uw bouwplan of een beschreven idee. Dan is een e-mail sturen naar omgevingsloket@veldhoven.nl een goede manier. Een beschrijving en een schets geven voor ons meteen veel duidelijkheid. Hierdoor kunnen wij uw vraag goed beantwoorden en snel adviseren. Onder de kop 'Omgevingsoverleg aanvragen' leest u hoe u dit kunt aanpakken.

Landelijke Omgevingsloket

U kunt ook gebruik maken van het landelijke Omgevingsloket. Dit is een wat meer formele weg waar de gemeente Veldhoven op aangesloten is. Het voordeel van deze manier is dat wij door het volgen van de stappen veel concrete informatie krijgen. Hiermee hebben we direct een start gemaakt om eventueel later op verder te bouwen. Dit is zeker handig als het om een groter project gaat (bijvoorbeeld meerdere woningen). Het is dan makkelijker om later meer informatie aan te leveren. Onder de kop 'Omgevingsoverleg aanvragen via het Omgevingsloket' leest u wat u hiervoor moet doen.

Prijs

Ons uitgangspunt is ‘vragen staat vrij’. Hoe sneller wij van uw vraag weten, hoe sneller wij u kunnen helpen en adviseren. Daarom is ‘de eerste vraag’ altijd gratis. Denk hierbij aan de volgende vragen:

 • Heb ik een vergunning nodig?
 • Past mijn plan binnen de regels?

Deze ‘eerste vraag’ noemen wij ook wel het informatieverzoek. Het kan zijn dat uw plan niet voldoet aan de regels, maar dat wij toch voor u willen onderzoeken of we willen en kunnen meewerken. Als dit het geval is dan nemen wij contact met u op. Wij zullen u dan informeren over het verdere proces en de daarbij behorende kosten. Op dat moment kunt u kiezen of u verder wilt of niet. De kosten zijn bepaald in de legesverordening.

Omgevingsoverleg aanvragen

U kunt uw omgevingsoverleg op twee manieren aanvragen.

Omgevingsoverleg aanvragen per e-mail

Stuur ons per e-mail:

 • Een schets met de indicatieve maten en foto’s van de huidige situatie
 • Een situatietekening van het perceel of het gebied, hierop graag aangeven wat de locatie is van het plan
 • Foto’s van de bestaande bebouwing en omgeving
 • Een beschrijving van uw plan
 • Het ingevulde formulier aanvragen omgevingsoverleg (PDF, 98.2 kB)

Bovenstaande informatie kunt u mailen naar omgevingsloket@veldhoven.nl.

Omgevingsoverleg aanvragen via het Omgevingsloket

Via het landelijke Omgevingsloket kunt u een aanvraag, conceptverzoek of melding indienen. Deze website is vooral gemaakt om een definitieve aanvraag in te dienen. Pas na stap 7 ‘Verzoeken indienen’ krijgt u de mogelijkheid om een conceptverzoek aan te vragen. Als u voor deze mogelijkheid kiest, dan behandelen wij uw vraag als Omgevingsoverleg.

Zelf antwoorden zoeken?

 • Een aantal veelgestelde vragen hebben wij voor u beantwoord op de pagina Vergunningcheck
 • Het landelijke Omgevingsloket heeft een aantal mogelijkheden:
  • Een conceptverzoek (omgevingsoverleg) of een aanvraag om vergunning indienen. Let op! Als u niet selecteert dat u een conceptverzoek wilt indienen, dan vraagt u meteen een vergunning aan.
  • Vergunningvrij check. Let op! Deze check is zeer uitgebreid en niet voor iedereen geschikt. Komt u er niet uit dan adviseren wij u om ons te bellen via het verkorte telefoonnummer 14 040

Na het omgevingsoverleg

Zoveel vragen, zoveel mogelijke antwoorden. Wij leveren altijd maatwerk. In veel gevallen is het resultaat van uw omgevingsoverleg al snel een concreet antwoord. Bijvoorbeeld: U heeft geen vergunning nodig. U moet een kwaliteitsborger inschakelen.

Als uw plan niet aan de regels voldoet, is het eerste antwoord misschien nog snel te geven: u heeft een vergunning nodig. Of misschien wel meer dan één. Of u dan de vergunning krijgt als u deze gaat aanvragen? Dat is een vraag die niet snel is te beantwoorden. In overleg met u gaan we wel of niet verder met het omgevingsoverleg.

Mocht het zo ver komen dan leggen wij u op dat moment uit wat de mogelijke vervolgstappen zijn en de bijbehorende kosten (leges).

U ontvangt altijd een eindbrief als het omgevingsoverleg is afgerond.

Bijzonderheden

Bespreek uw plannen op tijd met uw buren. Doe dat ook als u vergunningvrij mag bouwen. Dit voorkomt onnodige vertraging of problemen achteraf. Kijk voor meer informatie op de pagina Burenakkoord.

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek