Omwisselen buitenlands rijbewijs

Komt u in Nederland wonen en heeft u buitenlands rijbewijs? Dan kunt u daar maar een korte periode mee autorijden. Na deze periode moet u een Nederlands rijbewijs hebben. In sommige gevallen kunt u uw buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Kan dat niet? Dan moet u hier rijexamen doen.

Afspraak maken

Let op!Wilt u dit product zonder afspraak aanvragen in het gemeentehuis? Dat kan in 2024 op donderdagochtenden tussen 9.00 en 11.00 uur. Kijk eerst goed wat u moet meenemen voor uw aanvraag. Meld u aan na binnenkomst bij de digitale aanmeldzuil. Houd rekening met een langere wachttijd, want er zijn waarschijnlijk wachtenden voor u. De wachttijd kan 30 tot 90 minuten zijn. Komt een ander moment beter uit? Maak dan een afspraak via de afspraakknop.

Meenemen

  • Uw (oude) buitenlandse rijbewijs (dit wordt opgestuurd naar de RDW)
  • Een pasfoto die voldoet aan de eisen voor pasfoto's. De goedgelijkende pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn. Het mag niet dezelfde foto zijn als op uw huidige paspoort. U kunt geen foto's laten maken bij de gemeente
  • In sommige gevallen een verklaring van geschiktheid (gezondheidsverklaring) en een bewijs van de 30%-regeling van de Belastingdienst. Informeer bij de gemeente of dit bij uw omwisseling nodig is
  • Uw paspoort, identiteitskaart of uw Nederlandse verblijfsvergunning
  • Geld of een bankpas. U betaalt meteen bij de aanvraag

Prijs

Product Prijs
Omwisselen buitenlands rijbewijs € 48,15

Bezorgen 

U kunt de identiteitskaart thuis laten bezorgen. Of op een ander adres in Nederland (behalve de Waddeneilanden). U kunt dit regelen bij de afspraak op het gemeentehuis. Bezorgbedrijf Dynasure stuurt u een e-mail zodra de identiteitskaart klaar is. Als u geen e-mailadres hebt, belt het bedrijf u. Dan kunt u online of via de telefoon een bezorgafspraak maken. U kiest zelf een datum en tijd. Maakt u de bezorgafspraak voor 23.59 uur? Dan kan het bedrijf de identiteitskaart de volgende dag vanaf 08.00 uur bezorgen. Bij spoedlevering kunt u de identiteitskaart alleen afhalen. Bezorgen is dan niet mogelijk.

Wanneer omwisselen?

Meer informatie over het omwisselen van een buitenlands rijbewijs naar een Nederlands rijbewijs leest u op de website van de RDW.

Hoe lang duurt de aanvraag?

Het kan 3 tot 4 weken duren tot u uw Nederlands rijbewijs heeft. Het originele rijbewijs wordt opgestuurd naar de RDW. Zij besluiten of het rijbewijs omgewisseld wordt voor een Nederlands rijbewijs. De RDW stuurt het buitenlandse rijbewijs altijd terug naar het land waar het rijbewijs is afgegeven. U krijgt dit dus niet terug.

Let op! Tijdens de omwisseling mag u niet op de openbare weg rijden. Doet u dit wel, dan kunt u hiervoor een boete krijgen. U moet namelijk bij een controle op de weg uw rijbewijs kunnen laten zien.

Notice! This information is also available in English: Exchanging your foreign driver's license.

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek