Paspoort voor vluchtelingen

Woont u in Nederland en heeft u niet de Nederlandse nationaliteit, maar wel een vluchtelingenstatus? Dan heeft u een vluchtelingenpaspoort nodig als u naar het buitenland wilt. U vraagt het paspoort op afspraak aan bij de gemeente.

Afspraak maken

Let op!Let op! Degene voor wie het paspoort bestemd is moet zelf meekomen bij het aanvragen én bij het ophalen.

Voorwaarden

  • U bent ingeschreven in de basisregistratie persoonsgegevens (BRP) van de gemeente Veldhoven
  • U heeft een verblijfsvergunning voor bepaalde of onbepaalde tijd
  • U bent door de vreemdelingendienst erkend als vluchteling en bent niet al toegelaten tot de Nederlandse Antillen of Aruba

Meenemen

  • Uw verblijfsvergunning
  • Eventueel uw huidige vluchtelingenpaspoort
  • Een pasfoto:
  • Geld of een bankpas. U betaalt meteen bij de aanvraag

Extra voor kinderen tot 18 jaar

Is het paspoort voor een kind of jongere tot 18 jaar? Dan moet het kind zelf mee naar het aanvragen én afhalen. Zij mogen ook zelf een aanvraag doen. Voor de aanvraag van een paspoort tot 18 jaar is nodig:

Prijs

Soort paspoort Prijs Prijs bij spoed
Vluchtelingenpaspoort € 63,40 € 120,35

Hoe lang het paspoort geldig is, hangt af van hoe lang het verblijfsdocument geldig is.

Bezorgen 

U kunt de identiteitskaart thuis laten bezorgen. Of op een ander adres in Nederland (behalve de Waddeneilanden). U kunt dit regelen bij de afspraak op het gemeentehuis. Bezorgbedrijf Dynasure stuurt u een e-mail zodra de identiteitskaart klaar is. Als u geen e-mailadres hebt, belt het bedrijf u. Dan kunt u online of via de telefoon een bezorgafspraak maken. U kiest zelf een datum en tijd. Maakt u de bezorgafspraak voor 23.59 uur? Dan kan het bedrijf de identiteitskaart de volgende dag vanaf 08.00 uur bezorgen. Bij spoedlevering kunt u de identiteitskaart alleen afhalen. Bezorgen is dan niet mogelijk.

Hoe lang duurt de aanvraag?

  • Na 5 werkdagen kunt u het paspoort persoonlijk, zonder afspraak, ophalen bij de balie van het gemeentehuis
  • Heeft u uw paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het paspoort vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag vanaf 10.00 uur ophalen. Is de spoedaanvraag na 14.00 uur gedaan, dan kunt u het paspoort na 2 werkdagen ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra

Kwijt of gestolen

Is uw paspoort kwijt of gestolen? U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie. U moet wel een verklaring van vermissing afleggen bij de gemeente. Dit is gratis en kan digitaal of op afspraak.

Geef de vermissing van uw paspoort of identiteitskaart zo snel mogelijk aan ons door. Dit is nodig om misbruik ervan te voorkomen.

Reizen met kinderen

Reist u met een minderjarig kind (tot 18 jaar) naar het buitenland, dan heeft u toestemming nodig van alle gezaghebbenden (ouders, voogden). Soms hebt u nog extra documenten nodig. Meer informatie, advies op maat en het toestemmingsformulier vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Notice! This information is also available in English: Passport for refugees.

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek