Paspoort voor vluchtelingen

Woont u in Nederland en heeft u niet de Nederlandse nationaliteit, maar wel een vluchtelingenstatus? Dan heeft u een vluchtelingenpaspoort nodig als u naar het buitenland wilt. U vraagt het paspoort op afspraak aan bij de gemeente.

Afspraak maken

Let op!Let op! Degene voor wie het paspoort bestemd is moet zelf meekomen bij het aanvragen én bij het ophalen.

Voorwaarden

 • U bent ingeschreven in de basisregistratie persoonsgegevens (BRP) van de gemeente Veldhoven
 • U heeft een verblijfsvergunning voor bepaalde of onbepaalde tijd
 • U bent door de vreemdelingendienst erkend als vluchteling en bent niet al toegelaten tot de Nederlandse Antillen of Aruba

Meenemen

 • Uw verblijfsvergunning
 • Eventueel uw huidige vluchtelingenpaspoort
 • Een recente pasfoto. Let op de eisen
 • Geld of een bankpas. U betaalt meteen bij de aanvraag

Kinderen jonger dan 18 jaar moeten daarnaast meenemen:

 • Schriftelijke toestemming met handtekening van al de gezaghouder(s): Verklaring toestemming aanvraag paspoort minderjarige. Wanneer een toestemmingsformulier voor een reisdocument voor een minderjarige wordt ingeleverd, moet hier de originele handtekening op staan van de betrokkene(n). Dat wil zeggen dat wij geen scan of kopie accepteren
 • Originele identiteitsbewijzen van ouders/voogden die het gezag hebben óf een officiële kopie daarvan, gemaakt met de KopieID-app, met in het watermerk het doel en de datum van de kopie. 

Prijs

Voor wie Prijs
Vluchtelingenpaspoort € 56,55
Vluchtelingenpaspoort (spoed) € 107,45

Geldigheidsduur is gerelateerd aan geldigheid verblijfsdocument.

Bezorgen reisdocument/rijbewijs

U kunt met ingang van 4 januari 2021 uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs laten bezorgen. U maakt de keuze voor het laten bezorgen bij de aanvraag van het document op het gemeentehuis. U krijgt na de aanvraag een e-mail van bezorgbedrijf Dynasure, waarin u een bezorgmoment kunt kiezen. Als u dat voor 23.59 uur doet, kan het document de volgende ochtend vanaf 08.00 uur bezorgd worden. Als u geen e-mailadres heeft, wordt u gebeld om een bezorgmoment in te plannen. Als u gebruik wilt maken van deze service betaalt u € 6,95.

Hoe lang duurt de aanvraag?

 • Na 5 werkdagen kunt u het paspoort persoonlijk, zonder afspraak, ophalen bij de balie van het gemeentehuis
 • Heeft u uw paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het paspoort vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag vanaf 10.00 uur ophalen. Is de spoedaanvraag na 14.00 uur gedaan, dan kunt u het paspoort na 2 werkdagen ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra

Kwijt of gestolen

Is uw paspoort kwijt of gestolen? U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie. U moet wel een verklaring van vermissing afleggen bij de gemeente. Dit is gratis en kan digitaal of op afspraak.

Geef de vermissing van uw paspoort of identiteitskaart zo snel mogelijk aan ons door. Dit is nodig om misbruik ervan te voorkomen.

Reizen met kinderen

Reist u met uw kinderen naar het buitenland? En heeft u een andere achternaam dan zij? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag heeft. U regelt het bij de Marechaussee.

Notice! This information is also available in English: Passport for refugees.

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek