Rijbewijs

Een voorbeeld van een rijbewijsVraagt u voor de eerste keer een rijbewijs aan? Maak dan een afspraak aan de balie. U kunt uw rijbewijs 5 dagen na de aanvraag persoonlijk zonder afspraak ophalen. U betaalt de kosten bij de aanvraag.

Rijbewijs 1ste keer aanvragen

Afspraak maken

Online regelen

Online kunt u zelf het volgende regelen:

 • rijbewijs verlengen
 • een categorie laten toevoegen
 • een herafgifte na opheffing ongeldigverklaring aanvragen

Herafgifte rijbewijs na ongeldigverklaring

Als u een ongeldig rijbewijs heeft, kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen. U doet dan een 'herafgifte rijbewijs na ongeldigverklaring'. De RDW onderzoekt dan of u recht heeft op een nieuw rijbewijs. 

Tussen het moment dat u de aanvraag doet en uw nieuwe rijbewijs ontvangt, kan er iets gebeuren waardoor u geen recht meer heeft op een nieuw rijbewijs. Bijvoorbeeld wanneer u door een rijontzegging (nog) niet mag rijden. Raadpleeg daarom altijd de RDW om er zeker van te zijn dat u uw nieuwe rijbewijs mag komen ophalen. U leest hier meer over op de website van de RDW.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie bij: Rijbewijs, online verlengen

Regelt u dit liever in het gemeentehuis? Maak dan een afspraak

Meenemen

 • Bij vernieuwing (verlenging): het rijbewijs dat u al heeft
 • Bij eerste aanvraag of vermissing: een paspoort, identiteitskaart of verblijfsdocument
 • Een pasfoto die voldoet aan de eisen voor pasfoto’s. De goedgelijkende pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn. Het mag niet dezelfde foto zijn als op uw huidige rijbewijs. U kunt geen pasfoto laten maken bij de gemeente.
 • Geld of een bankpas. U betaalt meteen bij de aanvraag

Prijs

Soort aanvraag Prijs Prijs bij spoed
Rijbewijs € 41,00 € 75,10

Bezorgen 

U kunt het rijbewijs thuis laten bezorgen. Of op een ander adres in Nederland (behalve de Waddeneilanden). U kunt dit regelen bij de afspraak op het gemeentehuis. Bezorgbedrijf Dynasure stuurt u een e-mail zodra het rijbewijs klaar is. Als u geen e-mailadres hebt, belt het bedrijf u. Dan kunt u online of via de telefoon een bezorgafspraak maken. U kiest zelf een datum en tijd. Maakt u de bezorgafspraak voor 23.59 uur? Dan kan het bedrijf het rijbewijs de volgende dag vanaf 08.00 uur bezorgen. Bij spoedlevering kunt u het rijbewijs alleen afhalen. Bezorgen is dan niet mogelijk.

Bezorgen kost € 4,95.

Geldigheid

Soort rijbewijs Geldig
Volwassenen jonger dan 65 jaar 10 jaar, keuring niet nodig (uitgezonderd bijzondere omstandigheden)
Volwassenen tussen 65 en 70 jaar Geldig tot 75ste verjaardag, keuring niet nodig (uitgezonderd bijzondere omstandigheden)
Volwassenen tussen 70 en 75 jaar 5 jaar, keuring bij verloop rijbewijs
Volwassenen van 75 jaar en ouder Maximaal 5 jaar, keuring verplicht
Rijbewijs C, D 5 jaar (categorie C en D, de overige categorieën zijn 10 jaar geldig)

Hoe lang duurt de aanvraag?

 • U kunt uw rijbewijs na 5 werkdagen afhalen bij de receptie van het gemeentehuis
 • Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag vanaf 10.00 uur afhalen. Is de spoedaanvraag na 14.00 uur gedaan, dan kunt u het rijbewijs na 2 werkdagen ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra

Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? U kunt dit direct online melden bij de RDW. U kunt ook bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs aangifte van vermissing doen bij de gemeente.

Rijbewijs aanvragen als 17-jarige

Vraagt u als 17-jarige het autorijbewijs aan? Dan moet u eerst de begeleiderspas aanvragen. Anders kunt u geen rijbewijs aanvragen. U hoeft de begeleiderspas nog niet in bezit te hebben. De gemeente kan zien of de aanvraag is geregistreerd.

Gezondheidsverklaring / medische keuring

U moet medisch gekeurd worden voordat u uw rijbewijs kunt aanvragen als:

 • U 75 jaar of ouder bent
 • U een lichamelijke of geestelijke beperking heeft
 • U een rijbewijs voor vrachtwagen (categorie C) of bus (categorie D) wilt hebben

Kijk voor meer informatie op de website van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Door drukte adviseert het CBR om 6 maanden voor het verlopen van uw rijbewijs de Gezondheidsverklaring te regelen via Mijn CBR. Zeker als u verwacht dat u naar één of meer medisch specialisten moet.

Voorkom fraude met een kopie van uw rijbewijs

Geef nooit zomaar uw rijbewijs af. Als iemand een kopie wil maken, vraag dan altijd waarom dit nodig is. Geeft u een kopie af? Lees wat u kunt doen om fraude met uw identiteitsbewijs te voorkomen.

Bekijk ook

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek