Fout!

Vanwege een storing is het op dit moment niet mogelijk digitaal aangifte te doen van een geboorte of overlijden. Wij hopen dit probleem zo snel mogelijk op te lossen. Excuses voor het ongemak.

Rijbewijs

Wilt u uw rijbewijs verlengen of een categorie toevoegen? Dat kan ook online! U hoeft dan alleen naar het gemeentehuis te komen om uw nieuwe rijbewijs op te halen. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. Bent u geslaagd voor uw rijexamen? U kunt een afspraak maken om in het gemeentehuis uw rijbewijs aan te vragen.

Let op!Wilt u dit product zonder afspraak aanvragen in het gemeentehuis? Dat kan in 2024 op donderdagochtenden tussen 9.00 en 11.00 uur. Kijk eerst goed wat u moet meenemen voor uw aanvraag. Meld u aan na binnenkomst bij de digitale aanmeldzuil. Houd rekening met een langere wachttijd, want er zijn waarschijnlijk wachtenden voor u. De wachttijd kan 30 tot 90 minuten zijn. Komt een ander moment beter uit en wilt u zeker zijn van een korte wachttijd? Maak dan een afspraak via de afspraakknop.

Meenemen

 • Een pasfoto die voldoet aan de eisen voor pasfoto’s. De goedgelijkende pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn. Het mag niet dezelfde foto zijn als op uw huidige rijbewijs. U kunt geen pasfoto laten maken bij de gemeente.
 • Geld of een bankpas. U betaalt meteen bij de aanvraag.
 • Bij eerste aanvraag of vermissing: een paspoort, identiteitskaart of verblijfsdocument.
 • Bij vernieuwing (verlenging): het rijbewijs dat u al heeft.

Prijs

Soort aanvraag Prijs Prijs bij spoed
Rijbewijs € 48,15 € 82,25

Bezorgen: € 4,95 extra.

Wanneer kan ik mijn rijbewijs ophalen?

 • Vraagt u uw rijbewijs aan in het gemeentehuis? Dan kunt u uw nieuwe rijbewijs na 5 werkdagen ophalen bij de receptie. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. Neem uw oude rijbewijs en het afhaalbewijs mee.
 • Vraagt u uw rijbewijs online aan bij de RDW? Dan ontvangt u 2 werkdagen na de aanvraag een e-mail dat het rijbewijs klaarligt bij de receptie van het gemeentehuis. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. Neem uw oude rijbewijs mee.

Bekijk onze openingstijden.

Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Let op: hiervoor betaalt u extra.

 • U kunt online een afspraak maken voor een spoedaanvraag in het gemeentehuis. U mag ook telefonisch een afspraak maken door te bellen naar 14 040.
 • Geef tijdens uw afspraak in het gemeentehuis aan dat het om een spoedaanvraag gaat.
 • Als uw afspraak voor 14.00 uur plaatsvindt, kunt u het rijbewijs de volgende werkdag vanaf 10.00 uur ophalen. Dat doet u bij de receptie van het gemeentehuis. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.
 • Is de spoedaanvraag na 14.00 uur gedaan? Dan kunt u het rijbewijs na 2 werkdagen ophalen bij de receptie van het gemeentehuis.
 • Neem bij het ophalen uw oude rijbewijs en het afhaalbewijs mee. 

Bezorgen

U kunt het rijbewijs thuis laten bezorgen of op een ander adres in Nederland (behalve de Waddeneilanden). U regelt dit tijdens uw afspraak in het gemeentehuis. De bezorgkosten vindt u in bovenstaande prijstabel.

 • Bezorgbedrijf Dynasure stuurt u een e-mail zodra het rijbewijs klaar is. Als u geen e-mailadres hebt, belt het bedrijf u op. Dan kunt u online of via de telefoon een bezorgafspraak maken.
 • U kiest zelf een datum en tijd. Maakt u de bezorgafspraak voor 23.59 uur? Dan kan het bedrijf het rijbewijs de volgende dag vanaf 08.00 uur bezorgen.

Let op: bij spoedlevering en een online aanvraag is bezorgen niet mogelijk. U kunt het rijbewijs dan alleen afhalen in het gemeentehuis.

Rijbewijs eerste keer aanvragen

Vraagt u voor de eerste keer een rijbewijs aan? Dan kunt u alleen in het gemeentehuis uw rijbewijs aanvragen. U kunt hiervoor online een afspraak maken of door te bellen naar 14 040. 

Rijbewijs aanvragen als 17-jarige

Vraagt u als 17-jarige het autorijbewijs aan? Dan moet u eerst de begeleiderspas aanvragen via de website van de RDW. Anders kunt u geen rijbewijs aanvragen bij de gemeente. U hoeft tijdens deze afspraak de begeleiderspas nog niet in bezit te hebben. De gemeente kan zien of de aanvraag is geregistreerd.

Gezondheidsverklaring / medische keuring

U moet medisch gekeurd worden, voordat u uw rijbewijs aanvraagt als:

 • U 75 jaar of ouder bent;
 • U een lichamelijke of geestelijke beperking heeft;
 • U een rijbewijs voor vrachtwagen (categorie C) of bus (categorie D) wilt hebben.

Kijk voor meer informatie op de website van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Door drukte adviseert het CBR om 6 maanden voor het verlopen van uw rijbewijs de Gezondheidsverklaring te regelen via Mijn CBR. Zeker als u verwacht dat u naar één of meer medisch specialisten moet.

Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? U kunt dit direct online melden bij de RDW. U kunt ook bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs aangifte van vermissing doen bij de gemeente. U maakt hiervoor online een afspraak of door te bellen naar 14 040. 

Voorkom fraude met een kopie van uw rijbewijs

Geef nooit zomaar uw rijbewijs af. Als iemand een kopie wil maken, vraag dan altijd waarom dit nodig is. Geeft u een kopie af? Op de website van de Rijksoverheid leest u hoe u identiteitsfraude kunt voorkomen.

Geldigheid

Soort rijbewijs Geldig
Volwassenen jonger dan 65 jaar 10 jaar, keuring niet nodig (uitgezonderd bijzondere omstandigheden)
Volwassenen tussen 65 en 70 jaar Geldig tot 75ste verjaardag, keuring niet nodig (uitgezonderd bijzondere omstandigheden)
Volwassenen tussen 70 en 75 jaar 5 jaar, keuring bij verloop rijbewijs
Volwassenen van 75 jaar en ouder Maximaal 5 jaar, keuring verplicht
Rijbewijs C, D 5 jaar (categorie C en D, de overige categorieën zijn 10 jaar geldig)

Bekijk ook

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek