Rijbewijs

Voorbeeld van een rijbewijsEen rijbewijs aanvragen of vernieuwen kan alleen op afspraak. U kunt uw rijbewijs 5 dagen na de aanvraag persoonlijk zonder afspraak ophalen. U betaalt de kosten bij de aanvraag.

Afspraak maken

Meenemen

  • Bij vernieuwing (verlenging): het rijbewijs dat u al heeft
  • Bij eerste aanvraag of vermissing: een paspoort, identiteitskaart of verblijfsdocument
  • Een pasfoto die voldoet aan de eisen voor pasfoto’s. De goedgelijkende pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn. Het mag niet dezelfde foto zijn als op uw huidige rijbewijs. U kunt geen pasfoto laten maken bij de gemeente.
  • Geld of een bankpas. U betaalt meteen bij de aanvraag

Prijs

Soort aanvraag Prijs Prijs bij spoed
Rijbewijs € 41,00 € 75,10

Bezorgen reisdocument/rijbewijs

U kunt uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs laten bezorgen. Bij de aanvraag maakt u deze keuze. Hierna kunt u zich aanmelden via de website van bezorgbedrijf Dynasure. U ontvangt een bevestiging en kunt dan een bezorgmoment kiezen. Als u geen e-mailadres heeft, wordt u hiervoor gebeld. Bij een spoedlevering is het niet mogelijk om uw document te laten bezorgen. Bezorgen kost € 4,95.

Geldigheid

Soort rijbewijs Geldig
Volwassenen jonger dan 65 jaar 10 jaar, keuring niet nodig
Volwassenen tussen 65 en 70 jaar Geldig tot 75ste verjaardag, keuring niet nodig
Volwassenen tussen 70 en 75 jaar 5 jaar, keuring bij verloop rijbewijs
Volwassenen van 75 jaar en ouder Maximaal 5 jaar, keuring verplicht
Rijbewijs C, D 5 jaar (categorie C en D, de overige categorieën zijn 10 jaar geldig)

Hoe lang duurt de aanvraag?

  • U kunt uw rijbewijs na 5 werkdagen afhalen bij de receptie van het gemeentehuis
  • Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag vanaf 10.00 uur afhalen. Is de spoedaanvraag na 14.00 uur gedaan, dan kunt u het rijbewijs na 2 werkdagen ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra

Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? U kunt dit direct online melden bij de RDW. U kunt ook bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs aangifte van vermissing doen bij de gemeente.

Rijbewijs aanvragen als 17-jarige

Vraagt u als 17-jarige het rijbewijs aan? Dan moet u eerst de begeleiderspas aanvragen. Anders kunt u geen rijbewijs aanvragen. U hoeft de begeleiderspas nog niet in bezit te hebben. De gemeente kan zien of de aanvraag is geregistreerd.

Gezondheidsverklaring

In een aantal gevallen heeft u een verklaring van rijgeschiktheid nodig. Bijvoorbeeld als u 75 jaar of ouder bent, een beperking heeft die van invloed is op uw rijvaardigheid of als u een rijbewijs aanvraagt voor een extra categorie (vrachtwagen, bus of motor). Dit heet een Gezondheidsverklaring.

Voorkom fraude met een kopie van uw rijbewijs

Geef nooit zomaar uw rijbewijs af. Als iemand een kopie wil maken, vraag dan altijd waarom dit nodig is. Geeft u een kopie af? Lees wat u kunt doen om fraude met uw identiteitsbewijs te voorkomen.

Bekijk ook

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek