Duurzaam verbouwen
Wilt u uw woning energiezuiniger maken, op een manier die goed is voor het milieu? Dan wilt u vast ook zorgen dat het resultaat lang meegaat. En dat de onderhoudskosten laag zijn. Wij hebben een aantal tips voor u verzameld.
Voorbereiding duurzame verbouwing
- Voor u gaat verbouwen moet u allerlei keuzes maken. Een compleet overzicht vindt u op www.verbouwwijzer.nl. Daarmee bereidt u zich goed voor op een gesprek met uw architect of aannemer.
- Een overzicht van energiebesparingsmaatregelen vindt u op www.verbeterjehuis.nl.
Leningen en subsidies
De gemeente Veldhoven heeft geen subsidie voor maatregelen voor verduurzaming, zoals isolatie, zonnepanelen, warmteterugwinning, een sedumdak of een zonneboiler. Er zijn landelijke subsidies beschikbaar. Wilt u weten of u subside kunt krijgen voor energiebesparende maatregelen? Doe de check op EnergieSubsidiewijzer.
GPR-gebouw voor nieuwbouwwoning
Nieuwbouwwoningen moet u sinds 1 juli 2018 aardgasvrij (laten) bouwen. Verder hebben wij het doel dat alle nieuwbouwwoningen ‘NOM’ zijn. NOM is de afkorting van ‘nul op de meter’. Dan wekt de woning zelf genoeg energie (elektriciteit) op voor het gebouw en het huishouden. Energie voor het gebouw is bijvoorbeeld verwarming enventilatie. Energie voor het huishouden is bijvoorbeeld de wasmachine, de de computer en de elektrische auto. Wij adviseren u om voor nieuwbouwwoningen het computerprogramma GPR-gebouw te gebruiken. U kunt dit gratis aanvragen bij de gemeente. Dit programma is gemakkelijk te gebruiken vanaf de ontwerpfase. Zo scoort uw woning door slimme maatregelen hoger op de gebieden energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Bekijk de folder Eigen droomhuis bouwen met GPR-gebouw (PDF, 1.0 MB). De gemeente Veldhoven streeft naar een gemiddeld GPR-gebouw rapportcijfer van 7,5.
Tips
- Ook kleinere verbouwingen moet u volgens het Bouwbesluit 2012 uitvoeren. De isolatie en luchtdichtheid van nieuwe uitbouwen, dakkapellen, kozijnen etc. moeten aan de huidige nieuwbouweisen voldoen voor ‘woonfuncties’
- Mogelijk een vergunning nodig? Bekijk de informatie op de pagina’s Omgevingsvergunning en Vooroverleg omgevingsvergunning
- Is uw cv-ketel oud of kapot en wilt u weten wat u het beste kunt doen? Beantwoord de vragen op Milieu Centraal. De uitkomst is advies wat het beste is. Een van de vragen is: heeft de gemeente al een warmteplan voor uw wijk. Het antwoord op die vraag is nee.
Contact
Heeft u vragen over duurzaam (ver)bouwen. Of over gratis (laten) gebruiken van het computerprogramma GPR-gebouw? Stuur uw vragen in een e-mail naar omgevingsloket@veldhoven.nl. Of bel het korte telefoonnummer 14 040 en vraag naar de afdeling Omgevingszaken.