Energietoeslag

Let op!Het is op dit moment nog niet mogelijk om de energietoeslag 2023 aan te vragen. We verwachten dat er na de zomer meer duidelijkheid is over de energietoeslag 2023 en wie deze kan aanvragen.

Net als in 2022 geeft het Rijk de mogelijkheid aan gemeenten om in 2023 een energietoeslag te geven aan huishoudens met een laag inkomen. Gemeenten mogen de energietoeslag 2023 pas uitbetalen als de wet aangepast is door de Rijksoverheid. Het was de verwachting dat de wet in juni zou wijzigen, maar helaas is dit uitgesteld. Het duurt langer dan verwacht. De Tweede Kamer gaat het wetsvoorstel na de zomer behandelen. We verwachten niet eerder dan oktober aan de slag te kunnen met het uitbetalen van de energietoeslag. 

Wie krijgt de energietoeslag?

De gemeente Veldhoven wil huishoudens met een laag inkomen nu al tegemoetkomen in de energiekosten. Daarom hebben wij begin juli een energietoeslag van € 500,- uitbetaald aan alle huishoudens die de energietoeslag in 2022 hebben ontvangen. U heeft hiervoor niets hoeven te doen. Wij verwachten dat er na de zomer meer duidelijkheid is over de energietoeslag 2023 en wie deze kan aanvragen. Als er meer bekend is, zetten wij meer informatie hierover op deze pagina, op onze sociale mediakanalen en in het Veldhovens Weekblad.

Definitieve energietoeslag 2023

De betaling nu betekent niet dat iedereen automatisch ook recht heeft op de definitieve energietoeslag 2023. Zodra de voorwaarden bekend zijn zullen wij, de huishoudens die recht hebben op de toeslag, het restant automatisch nabetalen. Als blijkt dat u uiteindelijk geen recht heeft op de energietoeslag 2023, hoeft u de eerder betaalde € 500,- niet terug te betalen.

Waarschijnlijk wordt de energietoeslag 2023 toegekend aan huishoudens met een inkomen tot en met 120% van het wettelijk sociaal minimum. Dit betekent dat huishoudens met een inkomen tussen 120% en 130% in 2023 geen energietoeslag zullen ontvangen. De huishoudens, waarvan wij weten dat ze voldoen aan de voorwaarden van de energietoeslag 2023, zullen het restant automatisch nabetaald krijgen. De huishoudens die de nabetaling niet automatisch van ons ontvangen, kunnen een aanvraag doen middels het dan beschikbare aanvraagformulier. Dit aanvraagformulier is pas beschikbaar, nadat de automatische betaling is gedaan.

Energie besparen?

Steeds meer Veldhovenaren verduurzamen hun woning. We gebruiken minder stroom en wekken de nodige stroom steeds vaker op met zonnepanelen. We isoleren, stappen over op duurzame warmtebronnen en vervangen onze gasfornuizen door elektrische kookplaten. Op de pagina Thuis energie besparen vindt u tips om energie te besparen, informatie over subsidies en financiële regelingen en meer over het verduurzamen van uw woning.

Energiecoaches

Iedereen kan met kleine, simpele acties thuis minder energie gebruiken. Al die kleine stappen samen maken een groot verschil! Heeft u hier hulp bij nodig? Denk dan eens aan een energiecoach. Hij of zij komt bij u thuis om samen te kijken hoe u kunt besparen. In een mogelijke tweede afspraak installeert een energieklusser meteen vijf maatregelen om te besparen. Denk aan tochtstrips, radiatorfolie, led-lampen of een waterbesparende douchekop.

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek