Zo kunt u thuis energie besparen

Steeds meer Veldhovenaren verduurzamen hun woning. We gebruiken waar mogelijk minder stroom en wekken zelf elektriciteit op met zonnepanelen. We isoleren, stappen over op duurzame warmtebronnen en vervangen onze gasfornuizen door elektrische kookplaten. Op deze pagina leest u hoe u thuis aan de slag kunt gaan met energie- en kostenbesparende maatregelen in uw huis.

Energieloket

Het verduurzamen van uw woning zorgt voor vragen en uitzoekwerk. Wat is er in mijn woning allemaal mogelijk? Welke subsidies zijn er? En hoe vind ik een betrouwbaar bedrijf om de duurzame maatregelen uit te voeren? Het online Energieloket van de gemeente Veldhoven helpt u om antwoorden te krijgen op zulke vragen.

De Veldhovense Kluskar

Huishoudens hebben niet altijd de financiële mogelijkheid om duurzame verbeteringen aan te pakken. Wij helpen met duurzaamheidsproject: de Veldhovense Kluskar met middelen voor kleine energiebesparende maatregelen. Dit geldt voor zowel huur- als koopwoningen.

Vanaf 13 december 2023 rijdt de Kluskar door wijk d'Ekker. U kunt online een afspraak maken of langskomen bij de huiskamer van de Veldwijzer, Sterrenlaan 15: iedere maandag tussen 14.00 uur en 15.00 uur.

Lees op de pagina 'Kluskar' meer over dit project, de planning en buurten en het maken van een afspraak.

Veldhoven Duurzaam

Wilt u uw woning beter isoleren? Denkt u aan een (hybride) warmtepomp en/of zonnepanelen? De adviseurs van energiecoöperatie Veldhoven Duurzaam denken graag met u mee. Deze deskundige vrijwilligers hielpen al vele mede-Veldhovenaren aan een duurzamere woning. Kijk op hun website of loop op zaterdagmiddag eens binnen bij hun informatiecentrum in de City Passage.

Blowerdoortest, lekken en kieren in uw huis opsporen

Verduurzamen begint bij uw huis leren kennen. Een blowerdoortest kan daarbij helpen. Met deze luchtdichtheidsmeting worden alle lekken en kieren in huis opgespoord. Met kleine ingrepen kunt u vervolgens heel wat energie en geld besparen. Bekijk deze reportage van Hart van Nederland (Het blowerdoor-item begint na 21 minuten en 20 seconden). Of lees deze artikelen van Trouw en de Provincie Noord-Brabant. De adviseurs van Veldhoven Duurzaam hebben een blowerdoor-apparaat.

Uw huis natuurvriendelijk isoleren

Een goed geïsoleerd huis helpt u om energie te besparen en dat is goed voor uw portemonnee. Houdt u echter wel rekening met bedreigde en beschermde diersoorten die in kieren en gaten in uw huis wonen. Bijvoorbeeld in de spouwen of onder dakranden. Anders loopt u het risico deze dieren te verjagen of doden. Vogels als de gierzwaluw en de huismus eten veel insecten en zorgen voor bestuiving van bloemen. En dát is goed voor de natuur.

Kijk voor meer informatie op de website van de Brabantse Milieufederatie. Daar vindt u de handleiding 'Zo isoleer je natuurvriendelijk'.

Zonnescan Brabant

Op www.zonnescanbrabant.nl kunt op eenvoudige wijze voor ieder gebouw in Brabant inzicht krijgen in de kansen voor zonnepanelen. 

Meldingsplicht of vergunning aanvragen

Veel verduurzamingen aan uw woning kunt u verrichten zonder dat daarvan melding moet worden gemaakt bij de gemeente of een vergunning moet worden aangevraagd. Maar er zijn ook verduurzamingen waar wel een omgevingsvergunning of melding voor nodig is, bijvoorbeeld bepaalde soorten warmtepompen of zonnepanelen.

Via de vergunningscheck van het Omgevingsloket Online van de Rijksoverheid kunt u controleren of u een vergunning nodig heeft of uw verbouwing moet melden.

Digitale nieuwsbrief

We versturen regelmatig een digitale nieuwsbrief over duurzaamheid in Veldhoven. Die heette tot eind 2023 de Nieuwsbrief Energietransitie en draagt inmiddels de naam Nieuwsbrief Duurzaamheid. Meld u aan en blijf op de hoogte!

Eerdere nieuwsbrieven

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek