Paspoort voor vreemdelingen

Woont u in Nederland en heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? Kunt u geen paspoort in het land van herkomst krijgen? Dan heeft u een vreemdelingenpaspoort nodig als u naar het buitenland wilt. U vraagt het paspoort op afspraak aan bij de gemeente.

Afspraak maken

Let op!Let op! Degene voor wie het paspoort bestemd is moet zelf meekomen bij het aanvragen én bij het ophalen.

Voorwaarden

  • U kunt aantonen dat u in het land van herkomst geen paspoort kunt krijgen
  • U bent ingeschreven in de basisregistratie persoonsgegevens (BRP) van de gemeente Veldhoven

Meenemen

  • Uw verblijfsvergunning
  • Een pasfoto: 
  • Geld of een bankpas. U betaalt meteen bij de aanvraag
  • Bewijs van de Ambassade van het land van herkomst waaruit blijkt dat u geen paspoort kunt aanvragen. Dit geldt niet voor kinderen tot 16 jaar die in Nederland geboren zijn, een reguliere verblijfsvergunning hebben en waarvan de ouders een verblijfsvergunning asiel hebben.

Extra voor kinderen tot 18 jaar

Is het paspoort voor een kind of jongere tot 18 jaar? Dan moet het kind zelf mee naar het aanvragen én afhalen. Zij mogen ook zelf een aanvraag doen. Voor de aanvraag van een paspoort tot 18 jaar is nodig:

Prijs

Voor wie Prijs Geldig
Vreemdelingenpaspoort € 56,55 5 jaar

Voor kinderen is het paspoort maximaal 5 jaar geldig, maar uiterlijk tot één dag voor het kind 16 jaar wordt. Als het kind 16 jaar wordt moet u een nieuw vreemdelingenpaspoort aanvragen.

Bezorgen reisdocument/rijbewijs

U kunt met ingang van 4 januari 2021 uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs laten bezorgen. U maakt de keuze voor het laten bezorgen bij de aanvraag van het document op het gemeentehuis. U krijgt na de aanvraag een e-mail van bezorgbedrijf Dynasure, waarin u een bezorgmoment kunt kiezen. Als u dat voor 23.59 uur doet, kan het document de volgende ochtend vanaf 08.00 uur bezorgd worden. Als u geen e-mailadres heeft, wordt u gebeld om een bezorgmoment in te plannen. Als u gebruik wilt maken van deze service betaalt u € 6,95.

Hoe lang duurt de aanvraag?

Het kan 4 tot 6 maanden duren tot u uw vreemdelingenpaspoort heeft. De procedure duurt lang omdat de IND en het ministerie van Buitenlandse Zaken meebeslissen over uw aanvraag.

Kwijt of gestolen

Is uw paspoort kwijt of gestolen? U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie. U moet wel een verklaring van vermissing afleggen bij de gemeente. Dit is gratis en kan digitaal of op afspraak.

Geef de vermissing van uw paspoort of identiteitskaart zo snel mogelijk aan ons door. Dit is nodig om misbruik ervan te voorkomen.

Reizen met kinderen

Reist u met uw kinderen naar het buitenland? En heeft u een andere achternaam dan zij? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag heeft. U regelt het bij de Marechaussee.

Notice! This information is also available in English: Passport for foreign nationals.

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek