Paspoort voor vreemdelingen

Woont u in Nederland en heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? Kunt u geen paspoort in het land van herkomst krijgen? Dan heeft u een vreemdelingenpaspoort nodig als u naar het buitenland wilt. U vraagt het paspoort op afspraak aan bij de gemeente.

Afspraak maken

Let op!Let op! Degene voor wie het paspoort bestemd is moet zelf meekomen bij het aanvragen én bij het ophalen.

Voorwaarden

  • U kunt aantonen dat u in het land van herkomst geen paspoort kunt krijgen
  • U bent ingeschreven in de basisregistratie persoonsgegevens (BRP) van de gemeente Veldhoven

Meenemen

  • Uw verblijfsvergunning
  • Een pasfoto:
  • Geld of een bankpas. U betaalt meteen bij de aanvraag
  • Bewijs van de Ambassade van het land van herkomst waaruit blijkt dat u geen paspoort kunt aanvragen. Dit geldt niet voor kinderen tot 16 jaar die in Nederland geboren zijn, een reguliere verblijfsvergunning hebben en waarvan de ouders een verblijfsvergunning asiel hebben.

Extra voor kinderen tot 18 jaar

Is het paspoort voor een kind of jongere tot 18 jaar? Dan moet het kind zelf mee naar het aanvragen én afhalen. Zij mogen ook zelf een aanvraag doen. Voor de aanvraag van een paspoort tot 18 jaar is nodig:

Prijs

Soort paspoort Prijs Geldig
Vreemdelingenpaspoort € 63,40 5 jaar

Voor kinderen is het paspoort maximaal 5 jaar geldig, maar uiterlijk tot één dag voor het kind 16 jaar wordt. Als het kind 16 jaar wordt moet u een nieuw vreemdelingenpaspoort aanvragen.

Bezorgen 

U kunt de identiteitskaart thuis laten bezorgen. Of op een ander adres in Nederland (behalve de Waddeneilanden). U kunt dit regelen bij de afspraak op het gemeentehuis. Bezorgbedrijf Dynasure stuurt u een e-mail zodra de identiteitskaart klaar is. Als u geen e-mailadres hebt, belt het bedrijf u. Dan kunt u online of via de telefoon een bezorgafspraak maken. U kiest zelf een datum en tijd. Maakt u de bezorgafspraak voor 23.59 uur? Dan kan het bedrijf de identiteitskaart de volgende dag vanaf 08.00 uur bezorgen. Bij spoedlevering kunt u de identiteitskaart alleen afhalen. Bezorgen is dan niet mogelijk.

Hoe lang duurt de aanvraag?

Het kan 4 tot 6 maanden duren tot u uw vreemdelingenpaspoort heeft. De procedure duurt lang omdat de IND en het ministerie van Buitenlandse Zaken meebeslissen over uw aanvraag.

Kwijt of gestolen

Is uw paspoort kwijt of gestolen? U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie. U moet wel een verklaring van vermissing afleggen bij de gemeente. Dit is gratis en kan digitaal of op afspraak.

Geef de vermissing van uw paspoort of identiteitskaart zo snel mogelijk aan ons door. Dit is nodig om misbruik ervan te voorkomen.

Reizen met kinderen

Reist u met een minderjarig kind (tot 18 jaar) naar het buitenland, dan heeft u toestemming nodig van alle gezaghebbenden (ouders, voogden). Soms hebt u nog extra documenten nodig. Meer informatie, advies op maat en het toestemmingsformulier vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Notice! This information is also available in English: Passport for foreign nationals.

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek