Kliko

De gemeente haalt de meeste afvalsoorten apart op. Zo zorgen we voor zo veel mogelijk hergebruik en zo weinig mogelijk restafval.

Bij iedere bestaande laagbouwwoning horen 3 kliko's:

 • een groene (of een grijze met groen deksel) voor groente-, fruit en tuinafval en alle etensresten
 • een blauwe (of een grijze met blauw deksel) voor oud papier
 • een grijze voor restafval

U krijgt deze kliko’s te leen van de gemeente.

Kliko beschadigd of kwijt

Is er een kliko kwijt of kapot? Zit er geen adressticker meer op of is deze beschadigd? Bel ons via het korte telefoonnummer 14 040. Wij zorgen dan voor een nieuwe.

Kliko niet geleegd of klachten

Is uw kliko niet leeg gemaakt? Of heeft u klachten of vragen over het ophalen van uw afval? Bel de afvalinzamelaar Remondis via telefoonnummer 0880 - 233 200.

Kliko omruilen voor een andere maat

De groene, grijze en blauwe kliko’s zijn er in 2 maten: met een inhoud van 140 en 240 liter. Wilt u een kliko omruilen voor een andere maat? U betaalt hiervoor € 25,- per kliko per keer. Alleen binnen 6 weken na een verhuizing kunt u de kliko’s bij uw nieuwe woonadres 1 keer gratis omruilen. Zo kiest u zelf de maat kliko’s die het best bij uw huishouden past.

Formulier kliko omruilen voor andere maat

De vaste ruildag is woensdag. Stuurt u ons dit formulier vóór woensdag 20.00 uur? Dan ruilen wij de kliko de eerstvolgende woensdag om. U moet er wel voor zorgen dat uw oude kliko op de ruildag leeg is.

Kliko aanvragen bij nieuwbouw

Bij een nieuwbouwwoning zijn nog geen kliko's. U kunt ze aanvragen zodra u op uw nieuwe adres staat ingeschreven. Bel ons daarna via het korte telefoonnummer 14 040. Deze set groene, grijze en blauwe kliko’s is gratis. Levering van de kliko’s duurt 1 à 2 weken.

Extra kliko huren

U kunt een extra grijze of groene kliko huren.

 • Download hiervoor het aanvraagformulier extra kliko (PDF, 176.1 kB)
 • Vul het aanvraagformulier in en stuur dit ingescand naar gemeente@veldhoven.nl. Of stuur het per post naar Postbus 10101, 5500 GA  Veldhoven. Zet als onderwerp in uw e-mail of op de envelop ‘Extra kliko huren’. Afgeven bij de receptie mag natuurlijk ook.
 • Wij nemen contact met u op om een afspraak te maken voor levering. Levering van een extra kliko duurt 1 à 2 weken.

Prijs

Soort kliko Prijs
Elke eerste groene, grijze of blauwe kliko Gratis
Extra grijze of groene kliko € 100,00 per kliko per jaar

Aanvragen opslagvat voor stoma-afval

Stoma-afval is restafval en hoort in de grijze kliko. Deze wordt 1 keer per 4 weken geleegd. Stomagebruikers kunnen gratis een luchtdicht opslagvat aanvragen. Dan kunnen zij het afval tijdelijk hygiënisch en zonder stankoverlast bewaren. Zij moeten het opslagvat zelf legen in de grijze kliko voordat ze deze aan de weg zetten.

 • Download het aanvraagformulier opslagvat voor stoma-afval (PDF, 82.4 kB)
 • Stuur het ingevulde, ingescande formulier naar gemeente@veldhoven.nl. Of stuur het per post naar Postbus 10101, 5500 GA  Veldhoven. Vermeld als onderwerp in uw e-mail of op de envelop ‘Aanvraag stomavat’. Afgeven bij de receptie mag natuurlijk ook
 • Wij nemen contact met u op om een afspraak te maken voor levering.

Registratiesticker kliko's

Kliko's zijn eigendom van de gemeente. Daarom hebben ze een registratiesticker. Op deze sticker staat een barcode en een adres. Niet de naam van de gebruiker. Kliko's zonder adressticker maken we niet leeg.

Via deze sticker kunnen we de volgende zaken regelen:

 • We houden ermee bij hoeveel kliko’s er in totaal gebruikt worden
 • We controleren er de stortings- en verwerkingskosten mee. Dat zijn de kosten die we moeten betalen aan de bedrijven die het afval inzamelen en verwerken
 • Verder kunnen we ermee nagaan of alle laagbouwwoningen 3 kliko’s hebben
 • Ook kunnen we controleren of inwoners betalen voorextra containers.

Het registratiesysteem en de gegevens daarin zijn niet openbaar. Alleen  de gemeente kan deze gegevens zien en gebruiken. Dit gebeurt helemaal volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Bekijk ook

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek