Bestemmingsplannen, overzicht

U vindt hier een overzicht van de bestemmingsplannen uit Veldhoven. Let wel: per 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht. Dit betekent dat er vanaf dat moment niet meer gewerkt wordt met bestemmingsplannen, maar met omgevingsplannen. Per 1 augustus 2023 nemen wij daarom geen nieuwe bestemmingsplannen in behandeling. U leest hieronder wat dit inhoudt.

Wat is een bestemmingsplan? 

In een bestemmingsplan staat wat er in een bepaald gebied gebouwd of verbouwd mag worden én hoe de grond gebruikt mag worden. Het plan bepaalt bijvoorbeeld of er op een bepaalde locatie een restaurant, camping of woning toegestaan is. 

Een bestemmingplan bestaat uit:

  • Een plattegrond
  • Regels
  • Uitleg (toelichting)

Iedereen moet zich aan het bestemmingsplan houden: inwoners, bedrijven, organisaties en ook de gemeente zelf.

Hoe komt een bestemmingsplan tot stand? 

Dit is een vast proces van verschillende stappen. Op meerdere momenten kunt u invloed hebben op het bestemmingsplan. U leest hier meer over op de pagina bestemmingsplanprocedure.

Wijziging per 1 augustus 2023

Per 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking. Met deze wet worden onze bestemmingsplannen vervangen door één omgevingsplan. De bestaande bestemmingsplanprocedure en omgevingsvergunningprocedure vervallen vanaf dat moment.

Het heeft tijd nodig om de verandering van het proces goed in te richten. Daarom nemen wij vanaf 1 augustus 2023 géén nieuwe bestemmingsplannen in behandeling.

Lukt het niet om uw bestemmingsplan voor 1 augustus 2023 aan te leveren? Neem dan contact op met de gemeente per e-mail via gemeente@veldhoven.nl of telefonisch via 14 040. 

De Omgevingswet in het kort

Op dit moment zijn er veel wetten en regels op het gebied van de leefomgeving. De Omgevingswet brengt daar verandering in. Dit is namelijk één wet die alle wetten op het gebied van de leefomgeving vereenvoudigt en bundelt. De Omgevingswet heeft gevolgen voor iedereen die een vergunning aanvraagt die van invloed is op de leefomgeving. Het kán namelijk zo zijn dat nieuwe aanvragen niet meer passen binnen het geldende bestemmingsplan. Vanaf 1 januari 2024 wordt niet meer gewerkt met bestemmingsplannen, maar met omgevingsplannen.

Overzicht bestemmingsplannen

In voorbereiding

Vastgesteld

Geheel in werking

Deels onherroepelijk in werking

Geheel onherroepelijk in werking

(Gedeeltelijke wijziging) oudere bestemmingsplannen

De gemeente is sinds 1 januari 2010 verplicht om nieuwe bestemmingsplannen digitaal beschikbaar te stellen. De gemeente Veldhoven publiceert deze op ruimtelijkeplannen.nl. Een deel van de oudere bestemmingsplannen die gelden binnen de gemeente Veldhoven zijn nog niet gepubliceerd op ruimtelijkeplannen.nl, omdat deze voor de datum van 1 januari 2010 zijn vastgesteld of omdat het gaat om een gedeeltelijke wijziging (herziening) van een bestaande bestemmingsplan. Deze bestemmingsplannen zijn beschikbaar via het webarchief.

Bekijk ook

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek